Hlavní obsah

Spojené státy neplánují evakuaci jezídů z hor. Jsou na tom prý lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo obrany ustupuje od plánu evakuovat jezídy z okolí hory Sindžár, kam uprchli před postupujícími sunnitskými radikály z organizace Islámský stát. V oblasti jejich mnohem méně, než se původně odhadovalo, a jejich stav je lepší než se čekalo. Ke shozeným potravinovým dávkám se dostali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jezídové žádají svět, aby jim pomohl opustit IrákVideo: Reuters

 
Článek

Pentagon s odvoláním na tým amerických vojáků a pracovníků vládní Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) vysazený u hory Sindžár ve středu uvedl, že evakuace je „mnohem méně pravděpodobná”.

„Tým usoudil, že na hoře Sindžár je mnohem méně jezídů, než jsme se původně obávali,” uvedlo v prohlášení americké ministerstvo obrany a dodalo: „Stav jezídů, kteří zůstávají, je lepší, než jsme se předtím domnívali, a nadále mají přístup k potravinám a vodě, které jsme shodili.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Americká armáda však bude nadále uprchlým jezídům poskytovat humanitární pomoc. OSN ve středu uvedla, že v Iráku panuje humanitární krize nejvyššího třetího stupně, protože z domovů bylo vyhnáno na 1,5 miliónu lidí.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Jezídové na syrsko-iráské hranici

Do hor v okolí Sindžáru, který před dvěma týdny obsadil Islámský stát (IS), uprchla řada jezídů. Původně se hovořilo od čtyřiceti, pak o padesáti tisících a OSN naznačila, že jich mohou být i statisíce. [celá zpráva]

Uvádělo se, že akutně čelí smrti hladem. Americká vláda zvažovala letecký most nebo zřízení koridorů, jimiž by ohrožené lidi dostala do bezpečí, protože jen část se jich dostala do Sýrie. [celá zpráva]

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Jezídové prchající do Sýrie žádají o pomoc

Ve středu Islámský stát dobyl dvě klíčová města v Sýrii ležící nedaleko hranice s Tureckem. Po bojích s jinými vzbouřeneckými skupinami obsadil města Achtarín a Turkmanbúrí ležící v severní provincii Halab. Achtarín leží jen 50 kilometrů od Halabu.

Upevnil tak své pozice v Sýrii, kde ovládá téměř celou provincii Rakka, jejíž stejnojmenné správní středisko je jeho baštou. Nyní rozšiřuje své panství na sever Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám