Hlavní obsah

Nové příměří mezi Izraelem a Hamásem začalo odvetnými nálety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Káhira

Zástupci Izraele a palestinského hnutí Hamás se v noci na čtvrtek domluvili na dalším pětidenním příměří, které navázalo třídenní klid zbraní vyhlášený v pondělí. Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve čtvrtek dopoledne informoval ministry bezpečnostního kabinetu, že Izrael na nové příměří přistoupil.

Článek

Ještě ve chvíli, kdy bylo nové příměří oznámeno palestinskou stranou, zasahovalo izraelské letectvo v pásmu Gazy, odkud před tím vylétlo osm raket na území židovského státu.

Zdroj z palestinského ministerstva vnitra uvedl, že izraelské letectvo provedlo čtyři útoky. Izraelská armáda potvrdila, že při náletech zasáhla "teroristické cíle". Zatím není jasné, zda si odvetná akce vyžádala oběti.

Hamás popřel, že by před uzavřením dalšího příměří vypálil rakety na Izrael. V pásmu Gazy ale operuje více palestinských radikálních hnutí, jako je Islámský džihád, který se přihlásil k předchozím ostřelováním.

Izraelský vojenský mluvčí Peter Lerner uvedl na Twitteru, že pro odvetu stačí, že byly rakety odpáleny z pásma: „Není třeba dospět k závěrům. Nevím, kdo odpálil v deset večer rakety na Izrael.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Členové Hamásu vyrábějí rakety M-75Video: Reuters

Palestinské zdroje uvedly, že prodloužení příměří má otevřít možnosti pro další jednání. Ta však budou obtížná, upozorňuje BBC. Hamás požaduje úplné zrušení blokády pásma a Izrael zase úplné odzbrojení všech hnutí v pásmu. Izrael ale naznačil, že by mohl blokádu zmírnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám