Hlavní obsah

Američané vyslali do Iráku 130 vojáků na pomoc jezídům

Bagdád/Washington
Aktualizováno

Spojené státy vyslaly do iráckého Kurdistánu okolo 130 vojáků, kteří mají místním lidem pomoci proti hrozbě radikálů z Islámského státu (IS). Oznámil to v úterý americký ministr obrany Chuck Hagel, podle něhož již do oblasti města Irbíl dorazili.

Foto: Rodi Said, Reuters

Jezídi na severu Iráku prchají před sunnitskými radikály z Islámského státu.

Článek

Podle nejmenovaného představitele Pentagonu citovaného agenturou Reuters mají nově dorazivší vojáci především dohlížet na organizaci humanitární pomoci, kterou vyčerpaným jezídům shazují letadla USA, Británie a Francie, a poskytovat další nutnou pomoc.

Foto: Rodi Said, Reuters

Uprchlíci z řad jezídů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Washington již v minulých měsících poslal do země několik stovek vojáků za účelem ochrany Američanů v oblasti. V Iráku tak v současnosti působí okolo tisícovky amerických vojáků.

Spojené státy o víkendu oznámily, že kvůli vyhrocené situaci přemístily část personálu z velvyslanectví v Bagdádu a konzulátu v Irbílu do Basry.

Vyslání letadel do Iráku ve středu ohlásila i Austrálie. Podle premiéra Tonyho Abbotta mají pomoci s humanitárními dodávkami uprchlíkům. Předseda vlády ale nevyloučil, že by letouny mohly plnit i bojové úkoly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související témata:

Související články

Británie posílá do Iráku bojová Tornada

Britské letectvo nasadí v severním Iráku bojové letouny Tornado. Ačkoliv se z parlamentu ozývají hlasy, že by měly podnikat nálety, poslouží prozatím pouze...

Jezídové čelí genocidě

Až sedm set tisíc jezídů mohlo opustit oblast okolo iráckého Sindžáru poté, co toto město dobyli předminulý víkend sunnitští radikálové z Islámského státu,...

Výběr článků

Načítám