Hlavní obsah

Krize v Iráku se prohlubuje, USA začaly vyzbrojovat Kurdy

Washington
Aktualizováno

Americká vláda začala dodávat zbraně kurdským silám, které na severovýchodě Iráku čelí postupu sunnitských radikálů z Islámského státu. Agentuře AP to v pondělí potvrdili nejmenovaní vládní představitelé.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Kurdští pešmergové v Iráku

Článek

Není jasné, o jaké zbraně se jedná, ani kdo konkrétně Kurdům zbraně posílá. Podle AP však jeden ze zdrojů uvedl, že to není Pentagon. Agentura poznamenala, že za podobnými akcemi v minulosti stála Ústřední zpravodajská služba CIA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lépe organizované a vyzbrojené kurdské síly dokázaly vzdorovat sunnitským radikálům dobývajícím v minulých měsících západ a sever Iráku. Minulý týden ale utrpěly množství porážek a bojovníci Islámského státu ovládli i město Machmúr nedaleko kurdského střediska Irbílu, v pondělí pak město Džalavlá zhruba 115 kilometrů od Bagdádu. Z míst, která radikálové ovládli, uteklo do Kurdistánu přes sto tisíc lidí. V oblasti hrozí humanitární katastrofa, zejména mezi desetitisíci členů sekty jazídů, kteří jsou na útěku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské jednotky se střetly s islamisty z ISILVideo: Reuters

Prezident USA Barack Obama proto povolil shazování humanitární pomoci uprchlíků, ale i cílené nálety na radikály. USA už dříve schválily dodávky zbraní pro Irák, nedávno také 5000 protitankových střel Hellfire.

Foto: David Ryneš, Novinky

Mezitím pokračuje politická krize v rozdělené zemi. Irácký premiér Núrí Málikí, jemuž se od vítězství v jarních volbách nedaří sestavit vládní koalici, se v neděli ohradil vůči novému prezidentu Fuádu Masúmovi a pohrozil mu ústavní stížností, protože prý otálí jmenovat předsedu vlády. Málikí odmítá výzvy k odchodu a chce třetí mandát.

Premiérovy jednotky se rozmisťují po Bagdádu

V pondělí vyvrcholilo štěpení sil rozmístěním příslušníků jednotek věrných premiérovi na strategicky důležitých místech v metropoli Bagdádu, zejména v okolí zelené zóny, kde se nacházejí vládní úřady. Americký ministr zahraničí John Kerry v té souvislosti Málikího vyzval, aby nevyvolával další napětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda zveřejnila záběry, jak shazuje humanitární pomoc na severu IrákuVideo: Reuters

USA opakovaně vyzývají k široké politické dohodě v Iráku. Ta se však zdá být v nedohlednu a země se štěpí. Proti Málikímu se stavějí i Kurdové, kteří se navíc chystají vyhlásit samostatnost.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám