Hlavní obsah

Izrael a Palestinci souhlasili s dalším třídenním příměřím

• Aktualizováno

Palestinští vyjednávači v neděli přistoupili na egyptský návrh na nové 72hodinové příměří, čímž podle agentury AP otevřeli cestu k možnému pokračování káhirských rozhovorů. Izrael, který další příměří podmiňoval zastavením raketové střelby Hamásu, s podmínkami příměří souhlasil.

Foto: Uriel Sinai, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Izraelští vyjednavači se v pondělí vrátí do Káhiry, pokud klid zbraní vydrží, informovala agentura Reuters s odvoláním na izraelské představitele. Egypt navrhl, aby 72hodinové příměří platilo od nedělních 23:00 SELČ.

Izraelská delegace v pátek odjela z Káhiry s tím, že nebude jednat, pokud je země pod palbou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu již v neděli dopoledne zopakoval, že izraelští vyjednavači do Káhiry nepojedou, dokud budou pokračovat palestinské raketové útoky.

Podle agentury Reuters se na souhlasu s novým příměřím shodly všechny frakce palestinské delegace, která chtěla přimět Izraelce k návratu k jednání.

Izrael: Rakety znemožňují pomoc

Od nedělního rána dopadají na území židovského státu další rakety vypálené z pásma Gazy. K odpovědnosti za tyto útoky se podle agentury AP hlásí menší radikální skupiny operující v Gaze, nikoli palestinské hnutí Hamás.

Rakety dopadly také na parkoviště kamiónů u hraničního přechodu Kerem Šalom, čímž podle izraelské armády Palestinci znemožnili dopravení humanitární pomoci do pásma Gazy.

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinské rakety dopadly na hraniční přechod Kerem ŠalomVideo: Israel Defense Forces

Izraelské letectvo od půlnoci zasáhlo nejméně 25 cílů v Pásmu Gazy. Při útocích podle palestinských zdrojů zahynuli nejméně čtyři lidé, včetně třináctileté dívky a o rok staršího chlapce.

"Operace Ochranné ostří pokračuje. Nikdy jsme neřekli, že skončila. Bude pokračovat do té doby, než bude dosaženo jejích cílů, a to nějakou chvíli potrvá," prohlásil před dnešním jednáním izraelské vlády v Tel Avivu izraelský premiér Netanjahu. "Izrael nebude vyjednávat, když je pod palbou," dodal.

Předchozí 72hodinové příměří v pásmu Gazy vypršelo v pátek. Palestinci ho nejprve odmítali prodloužit s tím, že Izrael nehodlá přijmout jejich požadavky, jako je příslib ukončení blokády Gazy, propuštění vězňů a otevření hraničních přechodů. Hlavním izraelským požadavkem je odzbrojení Hamásu a demilitarizace pásma Gazy.

Konflikt, který původně začal 8. července, si vyžádal na 1900 mrtvých Palestinců. Izrael má skoro 70 obětí.

V sobotu v Tel Avivu demonstrovalo proti pokračujícímu násilí asi 150 Izraelců. Vzepřeli se tak zákazu izraelské policie, která kvůli pokračujícímu palestinskému ostřelování nedovoluje větší veřejná shromáždění, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám