Hlavní obsah

Islamisté se zmocnili největší irácké přehrady a chystají velký útok na Kurdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Představitelé iráckých Kurdů v pátek večer potvrdili, že radikálové z Islámského státu (IS) se zmocnili největší přehrady v zemi u Mosulu. Zároveň varovali, že se islamisté chystají k velkému útoku na Kurdy. Dělostřelecké baterie sunnitských radikálů už ostřelovaly metropoli iráckého Kurdistánu Irbíl, zasáhlo proti nim americké letectvo.

Foto: ČTK/AP

Kurdští pešmergové se připravují na velký útok radikálů z Islámského státu

Článek

Podle Hošjara Zabarího, Kurda, který je bývalým iráckým ministrem zahraničí, islamisté nyní plánují velký útok na Kurdy a představují existenční hrozbu pro celou etnickou skupinu.

"Mobilizují své síly v Iráku a Sýrii, aby šly bojovat s pešmergy (kurdští milicionáři). Je to velmi vážné," uvedl Zibarí, který ve funkci skončil minulý měsíc.

Jiný z kurdských představitelů potvrdil, že islamisté získali kontrolu nad největší iráckou přehradou u Mosulu. Mohou tak nejen vytopit mnoho měst ležících v okolí, ale i odříznout obyvatele od vody a elektřiny.

Foto: Profimedia.cz

Část největší irácké přehrady u Mosulu

Islamisté postupují od června severním Irákem směrem k Bagdádu. V části Iráku a Sýrie vyhlásili chalífát. Iráčtí Kurdové, kteří jsou vyznáním rovněž sunnitští muslimové, jim doposud dokázali vzdorovat.

IS: Americké bombardování nám neublíží

Pentagon v pátek oznámil, že USA začaly s cílenými leteckými údery na pozice islámských radikálů v Iráku. Terčem se staly dělostřelecké baterie islamistů, které ostřelovaly jednotky bránící metropoli iráckého Kurdistánu Irbíl, kde mají USA konzulát a kde působí američtí vojenští poradci. Americký prezident Barack Obama cílené nálety povolil, vyloučil ale návrat amerických vojáků na irácké území.

Foto: ČTK/AP

Kurdští pešmergové se připravují na velký útok radikálů z Islámského státu

Mluvčí Pentagonu John Kirby na Twitteru uvedl, že cílem amerických úderů je podpořit kurdské jednotky, které se snaží zastavit postup radikálů z IS. Kirby upřesnil, že náletu se zúčastnila dvojice stíhaček F/A-18 Hornet. Piloti shodili laserem naváděné bomby o hmotnosti 500 liber (asi 227 kilogramů) na část dělostřelecké baterie a tahač, který ji přepravoval.

Jeden z bojovníků Islámského státu agentuře Reuters řekl, že americké nálety je prý nijak významně nezasáhly. "Letadla zaútočila na pozice, o kterých si myslí, že jsou strategické, ale tak my nefungujeme. Jsme vycvičeni na guerillovou pouliční válku," uvedl islamista v telefonickém rozhovoru. "Bůh je s námi a dostali jsme příslib nebe. Když máme slíbeno nebe, myslíte si, že nás smrt zastaví?" dodal.

Foto: Reuters

Ozbrojenci z Islámského státu se zmocnili sídla Kurdské demokratické strany v křesťanském městě Bartella v irácké provincii Ninive.

Mluvčí Islámského státu Abú Músá Američany údajně nazval zbabělci. "Nebuďte zbabělci a neútočte na nás bezpilotními letouny. Pošlete své vojáky, ty, které jsme už jednou porazili v Iráku," uvedl mluvčí. "Porazíme je kdekoli, když Bůh dá, a vyvěsíme Alláhovu vlajku v Bílém domě," dodal.

Spojené státy o několik hodin dříve shodily humanitární pomoc lidem, kteří před islamisty uprchli do hor u města Sindžár. Tam hrozila asi 40 000 členů náboženské sekty jezídů smrt hladem a žízní. Podle amerického ministra obrany Chucka Hagela se k uprchlíkům takto dostalo asi 60 balíků s jídlem a vodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám