Hlavní obsah

Islámský stát dobyl další města, desetitisíce lidí jsou na útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul
Aktualizováno

Bojovníci Islámského státu (IS) dobyli v severním Iráku další města. Na útěk před nimi se daly desítky tisíc obyvatel. Prchají především křesťané, protože padlo jejich hlavní centrum Karakoš, a příslušníci sekty jazídů. Do autonomního Kurdistánu uteklo na sto tisíc lidí.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

"Je to katastrofa, tragická situace. Vyzýváme Radu bezpečnosti OSN, aby okamžitě zasáhla. Právě nyní jsou z domovů vyháněny desítky tisíc lidí. To, co se děje, nelze popsat," řekl agentuře AFP chaldejský arcibiskup Joseph Thomas, který působí v Kirkúku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sunnitským radikálům nově padla do rukou města Machmúr nedaleko kurdského střediska Irbílu,Tall Kajf a Karakoš v provincii Ninive a dále Chuvajr.

Do Karakoše vstoupili bojovníci Islámského státu poté, co se kurdští pešmergové sami stáhli. Okamžitě strhli kříže a pálí náboženské svazky.

Už o víkendu se zmocnili měst Sindžár a Zumár. Ve městě Sindžár, které bylo jedním z center jazídů, žilo původně na 300 000 lidí. Teď je pusté a zůstalo v něm jenom 25 tisíc obyvatel. Místní sunnitské obyvatelstvo se k dobyvatelům přidalo.

"Byli našimi sousedy a teď jsou našimi vrahy," řekl k situaci Chuldún Atjás, který ve městě zůstal.

Čtyřicet tisíc jazídů se skrývá v horách

Islamisté postupují severním Irákem od června směrem k Bagdádu. V části Iráku a Sýrie vyhlásili chalífát, ovládají také velké oblasti v západoirácké provincii Anbár.

Kvůli bojům mnoho obyvatel prchlo do Kurdistánu. Jsou to hlavně šíité, kteří nesouhlasí s ideologií sunnitských extremistů z Islámského státu (dříve ISIL), ale také příslušníci náboženských menšin - křesťanů a sekty jezídů.

Britský The Guardian ve čtvrtek v článku o situaci v Iráku připomenul, že v horách v okolí města Sindžár je v neúnosných podmínkách 40 000 uprchlíků z řad jazídů. Jsou na devíti místech pohoří vysokého zhruba 1500 metrů bez jakéhokoli spojení se zásobovacími trasami a hrozí jim tam smrt hlady.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám