Hlavní obsah

Saúdové mají skandál. Na obrazovce se objevila nezahalená moderátorka

Novinky, zkr
Saudská Arábie

V hluboce konzervativní Saúdské Arábii vyvolala poprask moderátorka, která se na obrazovce objevila bez hidžábu. Nejmenovaná žena moderovala zprávy saúdskoarabské stanice Al-Achbaríja z londýnského studia. I když se ve státních televizích občas objevují ženy bez zakryté hlavy, nikdy se tak zatím nestalo ve zpravodajství, uvedl server The Independent.

BEZ KOMENTÁŘE: Moderátorka se objevila ve zprávách bez hidžábu

 
Článek

Bezprecedentní případ způsobil v zemi skandál. Striktní islámská pravidla v Saúdské Arábii požadují, aby se ženy oblékaly „zdrženlivě“, tedy s pokrývkou zahalující hlavu.

Státní kanál Al-Achbaríja má své pobočky na Blízkém východě, v Evropě a v USA.

„Ona nevysílala ze studia v Saúdské Arábii. Nebudeme tolerovat žádné prohřešky proti našim hodnotám a způsobům,“ řekl zpravodajskému serveru At-Tavasul mluvčí stanice Sálih Al-Mugajlif. Zároveň slíbil, že televize přijme veškerá opatření, aby se incident neopakoval.

Kontroverzní téma okamžitě vyvolalo vlnu rozporuplných reakcí. Podle některých došlo k porušení národních tradic. Jiní se naopak přimlouvají za to, aby moderátorka nebyla vyhozena z práce, a dokonce to vnímají jako posílení ženských práv ve státě, kde je diskriminace žen jednou z nejhorších na světě.

V Saúdské Arábii mají ženy nižší postavení než muži, kteří mají rozhodující vliv v manželství i ve výchově dětí. Ženy například nesmějí řídit auta a náboženská policie dohlíží na konzervativní způsob jejich oblékání. Co je považováno za přijatelné, se však v různých částech země liší.

Reklama

Výběr článků

Načítám