Hlavní obsah

V úzkém tunelu z Gazy do Izraele jezdili ozbrojenci na upravených motorkách

Gaza

Izraelská armáda našla v tunelu z Gazy do Izraele velké množství munice a tři upravené motorky, na kterých se teroristé v tunelu rychle přesouvali z místa na místo. Tunel využili ozbrojenci z Hamásu při průniku na izraelské území 28. července, při němž byli všichni zabiti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teroristé používali k přesunu v tunelu motorkyVideo: Reuters

 
Článek

Motocykly byly upraveny tak, aby se na nich teroristé mohli bez problémů pohybovat ve velmi úzkém tunelu. Nemají boční zrcátka, světla, žádné boční či zadní boxy sloužící k transportu věcí.

„Jak je možné vidět, motorky jsou upravené tak, aby se na nich v úzkém tunelu dalo maximálně manévrovat,“ řekl izraelský armádní velitel, který byl na místě při nálezu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Teroristé motorky využívali k rychlým přesunům, ale sloužily i k případným taktickým ústupům. Podle velení izraelské armády se tyto tři stroje staly novinkou ve výbavě teroristů, se kterou se Izraelci ještě nesetkali.

Vojáci v tunelu dále našli rakety, granáty, minomety, velké množství výbušnin a několik útočných pušek AK-47.

Izrael uvažuje o podzemní bariéře

Izrael uvažuje o tom, že na hranici s pásmem Gazy vybuduje podzemní bariéru, která radikální palestinské organizaci Hamás znemožní ohrožovat Izraelce z tunelů. V pondělí to v rozhlasovém rozhovoru řekla ministryně spravedlnosti Cipi Livniová a přiznala zároveň, že to bude nákladné.

"Oddělit Gazu od Izraele je možné. Ta bariéra nemusí být viditelná na povrchu. Existuje technologie, která se prověřuje a která by mohla být účinná," sdělila Livniová.

Izrael proti Hamásu zahájil 8. července ofenzívu, která si do nynějšího dne vyžádala 1800 mrtvých na palestinské a 67 na izraelské straně. Izraelci se snaží zlikvidovat rakety Hamásu a také zničit tunely, jež tato radikální palestinská organizace vybudovala pod hranicí s cílem použít je při útocích na Izraelce. Vojsko zatím našlo asi 40 těchto chodeb.

Co dělá Hamás pro své občany?

K situaci v Gaze Livniová sdělila, že Hamás se nesnaží zlepšit životní podmínky občanů tohoto území. "Nic pro své lidi neudělal, občas se některý z členů Hamásu vynoří z bunkru a ohlásí vítězství," prohlásila.

Izrael stáhl své vojáky a osadníky z pásma v roce 2005, Hamás tam vládne od roku 2007. V té době Izrael vyhlásil blokádu tohoto území ve snaze izolovat Hamás, který je v Izraeli a některých dalších zemích řazen k teroristickým organizacím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám