Hlavní obsah

Izraelská armáda se stahuje z pásma Gazy

Aktualizováno

Izrael už stáhl z pásma Gazy většinu svých pozemních jednotek. Zbývající vojáci mají ještě v oblasti zničit jeden tunel, uvedl v neděli izraelský list Haarec. Hranici do Izraele ale armáda zatím nepřekročila.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Stahování izraelské armády z Gazy

Článek

Izraelské jednotky mají zůstat v pohotovosti v úzkém "bezpečnostním pásmu" u hranice. Armáda dnes také prohlásila za mrtvého svého vojáka, který v pátek zmizel během operace v Gaze, a dosud se předpokládalo, že ho unesli bojovníci radikálního hnutí Hamas. Palestinské ministerstvo oznámilo, že při dnešním izraelském ostřelování byla zasažena i škola provozovaná OSN v Rafáhu, zahynulo údajně deset lidí.

Izraelská střelba v Pásmu Gazy si v neděli vyžádala podle palestinského ministerstva zdravotnictví už přes 30 obětí a desítky zraněných.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelští rezervisté se vracejí zpátky do vlasti po bojích v palestinském městě Chán Júnis.

Za tři týdny zemřely stovky lidí, většinou civilistů

V Pásmu Gazy bylo za poslední více než tři týdny bojů zabito podle palestinských úřadů více než 1700 lidí, většinou civilistů. Zraněno bylo údajně asi 9000 Palestinců. Více než 250 000 z celkového počtu 1,8 miliónu obyvatel Pásma Gazy se uchýlilo do pod ochranu OSN.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer prohlásil, že Izrael je připraven pokračovat v boji proti radikálům v Pásmu, a to tak dlouho, dokud bude třeba. Podle Netanjahua budou vojenské akce pokračovat i po dosažení hlavního cíle pozemní ofenzivy, tedy zničení podzemních tunelů prokopaných Hamasem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám