Hlavní obsah

Třídenní příměří vydrželo jen pár hodin. Hamás unesl izraelského vojáka

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelské obranné síly v pátek okolo poledne oznámily, že obnovují bojové operace v pásmu Gazy, protože hnutí Hamás nedodržuje domluvený klid zbraní. Izrael současně uvedl, že byl unesen jeho 23letý voják Hadar Goldin.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Představitel izraelských bezpečnostních složek v Kirjat Gatu u auta poškozeného explozí palestinské rakety

Článek

„Incident se vyšetřuje a izraelské obranné síly napřely operační a zpravodajské úsilí, aby vojáka vystopovaly,“ uvedla armáda. Podle ní teroristé vylezli z tunelu na izraelském území poblíž vojáků, načež se odpálil sebevražedný atentátník. Dva další útočníky zastřelili výsadkáři a unesli Goldina.

"Vojáci pracující na zničení jednoho z tunelů byli napadeni. Podle našich prvotních zjištění byl během operace zajat teroristy jeden z vojáků," uvedl armádní mluvčí Peter Lerner.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle BBC zdroje Hamásu tvrdí, že voják byl zajat před zahájením příměří. Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu, následně zveřejnily prohlášení, v němž mluví o provedení "unikátní operace" na jihu pásma Gazy.

Příměří vydrželo jen pár hodin

Plánované třídenní příměří tak vydrželo sotva pár hodin. Po necelých třech hodinách se obě strany začaly obviňovat z jeho porušování, plynulo ze zprávy listů Ha’arec a Jerusalem Post.

Palestinci uvedli, že v Rafahu dvě hodiny po uzavření příměří izraelská dělostřelba zranila tři lidi.

Ve stejnou dobu ale zazněly sirény protileteckého poplachu v oblasti Eškol poblíž pásma a dopadly tam dva minometné granáty vypálené z pásma Gazy a palestinská raketa. Izraelská vláda obvinila Hamás ze "zjevného porušování" příměří.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelský tank merkava u pásma Gazy

Hamás poté uvedl, že při izraelské dělostřelecké palbě na předměstí Rafahu zahynuli tři civilisté a dvacet dalších bylo zraněno. Tři další Palestince podle Hamásu zabila palba izraelského snipera.

"Byl to útok v plném rozsahu na Izraelskou jednotku a ta musela reagovat. Po odpovědi začal Hamás opět střílet rakety na izraelské území a pak se obnovily boje podél celé linie.,“ řekl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palnor k vývoji po střetu na jihu.

Vinu Hamásu přičetly i Spojené státy, přičemž útok nazvaly barbarským. „Je to nehorázný krok,” prohlásil bezpečnostní poradce amerického prezidenta Tony Blinken pro stanici MSNBC a vyzval mezinárodní společenství, aby Hamás odsoudilo.

Mluvčí Hamásu Fauzi Barhún naopak prohlásil: „Byli to právě Izraelci, kteří porušili příměří a palestinský odpor reagoval tak, aby zajistil právo na sebeobranu.“

Při poslední bilanci obětí hnutí oznámilo, že jich je nejméně 35.

Po čtyřech hodinách od vyhlášení příměří izraelská armáda vzkázala obyvatelům, aby zůstali doma, protože své operace obnovuje.

Anketa

Kdo podle vás nese větší odpovědnost za civilní oběti v pásmu Gazy?
Izrael, protože vede tvrdou vojenskou akci
18 %
Hamás, protože skrývá zbraně a odpalovací rampy v hustě obydlených oblastech
82 %
Celkem hlasovalo 8461 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám