Hlavní obsah

Před příměřím v Gaze se dál umíralo

Aktualizováno

Nejméně čtrnáct Palestinců zahynulo v noci na pátek při úderech Izraele jen několik hodin před začátkem třídenního příměří, které platí od pátku 7:00 SELČ. Izraelská armáda oznámila, že minometný granát ve čtvrtek na hranici s Pásmem Gazy zabil pět izraelských vojáků. Celkový počet obětí překonal jejich množství z operace Lité olovo.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinská dívka nese své věci okolo zasažené školy OSN v Džabalíji.

Článek

Osm Palestinců zabila palba z izraelských tanků na jihu pásma Gazy. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní zdravotníky. Ti tvrdí, že mezi mrtvými jsou i dvě ženy a tři děti děti. Další šest obětí na životech si vyžádal následný nálet izraelského letectva na stejné místo.

Izraelské letectvo podniklo v noci nálety na 40 cílů a za posledních 24 hodin zničilo dva tunely vedoucí z pásma Gazy na území židovského státu, uvedla izraelská média.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelci odhalili v jedné z mešit vchody do podzemních tunelů (video je bez zvuku)Video: Reuters

Od začátku izraelské ofenzívy 8. července zahynulo více než 1450 Palestinců, což je více než při izraelské operaci Lité olovo na přelomu let 2008 a 2009. Izrael během nynějších bojů přišel o 61 vojáků. Palestinské rakety také zabily tři civilisty.

Izrael: Civilní oběti má na svědomí Hamás 

Cílem izraelské akce je podle slov premiéra Benjamina Netanjahua odzbrojit palestinské radikální hnutí Hamás a zlikvidovat tunely, jimiž pašuje zbraně do pásma Gazy a jimiž jeho ozbrojenci pronikají na území židovského státu. Vysoký počet palestinských civilních obětí Izrael připisuje taktice Hamásu, který odpaluje rakety z obydlených míst a civilisty tak používá jako živé štíty. Izraelská armáda zveřejnila záběry odpalovacích zařízení v husté zástavbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael zveřejnil záběry střel odpalovaných z obydlených částí GazyVideo: Reuters

Od osmé hodiny ranní místního času (7:00 SELČ) platí 72hodinové příměří, na němž se podle společného prohlášení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna domluvily Izrael a palestinské hnutí Hamás z pásma Gazy. Obě strany se také mají sejít k jednáním v Káhiře o trvalejším příměří. Kerry a Pan Ki-mun také vyzvali obě strany ke zdrženlivosti, než příměří vstoupí v platnost.

Kerry podle agentury AP potřeboval více než stovku telefonátů v posledních deseti dnech, včetně několika tuctů hovorů jen během čtvrtka, aby dočasné humanitární příměří pomohl prosadit.

Anketa

Kdo podle vás nese větší odpovědnost za civilní oběti v pásmu Gazy?
Izrael, protože vede tvrdou vojenskou akci
18 %
Hamás, protože skrývá zbraně a odpalovací rampy v hustě obydlených oblastech
82 %
Celkem hlasovalo 8461 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám