Hlavní obsah

Netanjahu: Neskončíme, dokud nezničíme všechny tunely v Gaze

Novinky, rei
Jeruzalém

Vojenská ofenzíva Izraele v pásmu Gazy neskončí, dokud nebudou zničeny všechny podzemní tunely, které využívají bojovníci palestinského hnutí Hamás k akcím proti židovskému státu. Ve čtvrtek to oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský útok proti pásmu Gazy

Článek

„Jsme odhodláni završit tuto misi, s příměřím, nebo bez něj,“ prohlásil Netanjahu a dodal, že nepřijme „žádný návrh, který neumožní izraelské armádě dokončit tento důležitý úkol v zájmu izraelské bezpečnosti“.

Izrael uvedl, že se jeho vojákům podařilo zničit většinu z 32 tunelů, které byly odhaleny. Zbavení se jejich zbytku by mělo zabrat nanejvýš pár dní. Netanjahu přitom na počátku týdne avizoval, že operace Ochranné ostří ještě nějaký čas potrvá a útoky se budou stupňovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael zveřejnil záběry střel odpalovaných z obydlených částí GazyVideo: Reuters

Bojovníci Hamásu vedli z tunelů několik útoků na izraelské vojáky. Pokračují také raketové útoky z pásma na Izrael. Ve Sderotu podle serveru BBC zazněly jen v průběhu Netanjahuova čtvrtečního vystoupení varovné sirény hned opakovaně. Hamás prohlašuje, že v boji neustane, dokud Izrael a Egypt nezruší ekonomickou blokádu enklávy.

Podle OSN připravila vojenská akce v pásmu Gazy o domov 425 tisíc lidí, což je čtvrtina populace palestinské enklávy. Palestinci uvádějí 1360 zabitých, z toho jen za středu více než sto. Izrael hlásí 58 mrtvých na své straně.

Izrael povolal dalších 16 tisíc armádních záložníků, takže jich mobilizoval už 86 tisíc. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám