Hlavní obsah

Nové útoky na Gazu si vyžádaly sto obětí, jediná elektrárna v pásmu hoří

– Gaza • Aktualizováno
Novinky, rei

Po ohlášeném zesílení izraelských útoků na pásmo Gazy narostl v úterý počet palestinských obětí o 100 lidí, uvedla BBC. Jediná elektrárna v pásmu je mimo provoz poté, co ji zasáhly granáty z izraelských tanků. V úterý to oznámila tamní elektrárenská distribuční společnost. Objekt začal po ostřelování hořet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael zasáhl jedinou elektrárnu v pásmu GazyVideo: Reuters

 
Článek

Izrael podnikl útoky na šedesát cílů. Zničeno bylo 55 staveb, je mezi nimi i neobývaný dům bývalého palestinského premiéra z Hamásu Ismaíla Haníji. Zničeny byly i tři mešity, přístav, čtyři tovární dílny i vládní budovy včetně ministerstev financí a vnitra. Zasaženy byly i kanceláře televizní a rozhlasové stanice Hamásu. Televize al-Aksá vysílá dál, rozhlasové vysílání bylo přerušeno. Pod palbou jsou takřka nepřetržitě oblasti přiléhající k Izraeli.

Dvě tankové střely podle mluvčího distribuční firmy Džamála Dardasávího zasáhly jednu ze tří palivových nádrží. Elektrárna, která zajišťuje zhruba třetinu elektřiny pro palestinské pásmo, funguje na naftu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská armáda zasáhla dům bývalého premiéra HamásuVideo: Reuters

Objekt zachvátil mohutný požár a stoupá z něj vysoký sloup hustého černého dýmu. Podle Dardasávího uvěznily plameny uvnitř 15 zaměstnanců. O zraněných, případně mrtvých ale neinformoval. Dodal pouze, že oprava může trvat několik měsíců.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Elektrárnu po zásahu zachvátil požár.

Palestinci se už před útokem potýkali opakovaně s nedostatkem proudu. Kvůli izraelské ofenzívě měli v poslední době lidé elektřinu k dispozici jen tři hodiny denně, uvedla agentura AP.

Mluvčí izraelské armády Peter Lerner útok na elektrárnu nekomentoval. Uvedl však, že nejnovější izraelské údery jsou výrazem „postupného zvyšování tlaku“ na hnutí Hamás, které pásmo Gazy ovládá. „Izrael je odhodlán zasáhnout tuto organizaci a zbavit nás její hrozby,“ řekl Lerner.

Hamás přesto i v úterý vypaloval rakety na Izrael.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinský hasič u hořící elektrárny

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v pondělí varoval, že vojenská akce v Gaze potrvá dlouho. [celá zpráva]

Počet obětí se přiblížil 1200. Nově jsou mezi nimi i pracovníci OSN, uvedl její mluvčí.

Izrael odmítl novou nabídku Palestinců na příměří, se kterou přišel po nárůstu počtu obětí představitel zastřešující Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Rabo. Ten oznámil, že znesvářené palestinské skupiny souhlasily se 24hodinovým příměřím. Mluvčí izraelské vlády Mark Regev ale nabídku odmítl jako neseriózní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám