Hlavní obsah

Sunnitští radikálové zničili další mešity v Mosulu

Mosul

Radikálové z Islámského státu v neděli v severoiráckém Mosulu srovnali se zemí mešitu a svatyni proroka Džirdžise ze 14. století. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní obyvatele. Za uplynulý týden jde již o několikáté svaté místo, které islamisté v tomto městě zničili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mosulu zničili hrobku biblického JonášeVideo: Reuters

 
Článek

Podle obyvatel Mosulu, kteří si kvůli obavám o bezpečnost nepřáli zveřejnit své jméno, radikálové mešitu nacházející se nedaleko hřbitova ostřelovali a poté zcela zničili.

Foto: Reuters

Lidé procházejí trosky mešity zničené v Mosulu.

Mešita byla postavena na příkaz Timura na hřbitově Kurajš na konci 14. století. Její součástí byla i svatyně Nabího Džirdžise nad sarkofágem proroka.

V předchozích dnech ve městě zbořili ještě mešitu proroka Setha a mešitu proroka Juníse, známého křesťanům jako Jonáš, uvedl list Wall Street Journal.

Foto: Reuters

Zničená mešita proroka Juníse v Mosulu

„Změnili ji v písek se všemi hrobkami a svatyněmi,” řekl mosulský sunnitský zubař Umar Ibrahím a dodal. „Ale prorok Junís byl něco jiného. Byl to symbol Mosulu. Pláčeme pro ni.”

Chaldejský arcibiskup Nona uvedl: „Nabí Junís byl v Mosulu slavný, byla to nejslavnější mešita v oblasti. Je mi líto, že vidím místo zničené.”

Sunnitští radikálové své činy obhajují s tím, že tyto mešity už nejsou místy, kde se muslimové modlí, ale naopak se u nich shromažďují odpadlíci od víry. Radikální sunnité odmítají uctívání ostatků i zobrazování osob. Z města proto odstranili i pomník básníka Adího Tammama. Odmítají uznat i jiné proroky vedle Mohammeda.

Foto: ČTK/AP

Podstavec, na kterém stála socha básníka Adiho Tammama

Ze stejných důvodů ničili sunnitští radikálové hrobky v Timbuktu a dříve sochy Buddhy v Afghánistánu.

Prezident Kurdské autonomní oblasti Iráku Masúd Barzání v sobotu ve svém prohlášení uvedl, že ničení kostelů a mešit v Mosulu je „proti všem náboženským zásadám i zásadám lidskosti”.

Sunnitští extremisté z hnutí Islámský stát (dříve ISIL) při nedávné ofenzívě ovládli severozápad Iráku a rozšířili oblasti, které drží v Sýrii. Na obsazeném území vyhlásili chalífát.

Reklama

Výběr článků

Načítám