Hlavní obsah

Hamás odmítá prodloužení humanitárního příměří

Aktualizováno

Diplomaté na sobotním jednání v Paříži navrhli prodloužit dvanáctihodinové humanitární příměří v pásmu Gazy o obnovitelných 24 hodin. Izrael souhlasil s prodloužením o čtyři hodiny do 23 hodin SELČ, palestinský Hamás to však odmítl.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská střela při dopadu na cíl

Článek

"Co se Izraele týče, není důvod bránit lidem z Gazy doplnit zásoby, pokud armáda bude moci pokračovat v hledání a ničení tunelů. Nevedeme válku s občany Gazy," citovala svůj izraelský zdroj agentura Reuters.

Pro Hamás by to však znamenalo, že by nemohl bránit ničení svých skladišť zbraní a tunelů, jimiž pašuje zásoby.

O příměří jednali ministr zahraničí Francie, USA, Německa a Velké Británie Laurent Fabius, John Kerry, Frank-Walter Steinmeier a Philip Hammond. Pozváni byli i zástupci Itálie a Evropské unie. Bojující strany Izrael a radikální palestinské hnutí Hamás se jednání neúčastnily, Hamás zastupovaly Katar a Turecko.

Fabius po skončení rozhovorů řekl, že se všichni účastníci shodli na tom, že by humanitární příměří mělo být prodlouženo o dalších 24 hodin, přičemž taková příměří by byla obnovitelná.

Bezpečnostní požadavky vs. legitimní potřeby 

„Všichni vyzýváme obě strany, aby prodloužily humanitární příměří, které je v platnosti nyní. Všichni také chceme, aby bylo co nejrychleji dohodnuto trvalé příměří, které bude odpovídat zároveň izraelským bezpečnostním požadavkům a zároveň legitimním potřebám Palestinců,” řekl Fabius v sobotu odpoledne.

Steinmeier po pařížském jednání řekl, že se ministři nesnažili najít viníka, který vyvolal konflikt, ale najít „společné stanovisko k tomu, aby se zastavilo zabíjení”. Přesto přišel s vyjádřením, která naznačuje příčinu konfliktu i jeho možné řešení: „Základní je, jak přesvědčit Hamás o tom, že pásmo Gazy nemůže sloužit ke skladování zbraní.”

Jednání se neúčastnil Egypt, který je přesvědčen, že obě strany příměří nechtějí  mír.

Půldenní humanitární příměří bylo vyhlášeno v sobotu ráno. [celá zpráva]

Konflikt si vyžádal přes 1000 obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám