Hlavní obsah

V Pásmu Gazy začalo platit 12hodinové humanitární příměří

Jeruzalém

V palestinském pásmu Gazy začalo v osm hodin tamního času (7:00 SELČ) platit dvanáctihodinové humanitární příměří. Krátký klid zbraní přijaly v noci na sobotu palestinské radikální hnutí Hamás a Izrael. Zprostředkovatelé z USA, Egypta a OSN dál intenzivně pracují na konečném návrhu sedmidenního příměří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské síly působí v blízkosti hranic s Gazou těšně před příměřím Video: Reuters

 
Článek

Příměří má posloužit obyvatelům pásma k tomu, aby si doplnili zásoby vody a potravin a nemocnice získaly zdravotnický materiál. Mluvčí izraelské armády uvedl, že během krátkého příměří budou izraelští vojáci dál pátrat po tunelech používaných palestinskými ozbrojenci k pašování zbraní a vpádům do Izraele. Armáda podle něj "odpoví, pokud teroristé tohoto času zneužijí k útokům na personál izraelské armády nebo k palbě na izraelské civilisty", řekl. Civilisté z Gazy, které armáda požádala, aby opustili svá obydlí, by se v té době do nich vracet neměli, řekl mluvčí podle agentury Reuters.

Izraelská armáda dnes ráno oznámila, že při bojích byli v pátek večer zabiti další dva její vojáci. Celkem tak už během ofenzivy v pásmu Gazy od 8. července padlo 37 izraelských vojáků.

Krátce před započetím příměří zabilo ostřelování z izraelského tanku 18 Palestinců z jedné rodiny v obci u Chán Júnisu na jihu pásma. Oznámil to dnes podle agentury Reuters ministr zdravotnictví Hamasu Ašraf Kudra. Mnoho dalších osob bylo podle něj při střelbě zraněno.

Několikahodinové příměří je zatím jediným výsledkem intenzivních vyjednávání zprostředkovatelů z USA, Egypta a OSN. Na návrh sedmidenního příměří zatím žádná z obou znepřátelených stran nepřistoupila. Vyjednavači ale nyní intenzivně pracují na konečném textu, řekl v pátek americký ministr zahraničí John Kerry na večerní tiskové konferenci v Káhiře.

Myšlenku sedmidenního humanitárního příměří podpořili v Káhiře i Kerryho egyptský protějšek Samí Šukrí a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ten podle agentury Reuters řekl, že příměří by mohlo začít 12hodinovým klidem zbraní, který by se mohl prodlužovat.

Další schůzka v Paříži

Kerry připustil, že Izrael má námitky k některým formulacím navrhované dohody o příměří, dodal ale, že zatím "nebyl předložen žádný oficiální ani definitivní návrh nebo takový návrh, o němž by mohli (izraelská vláda) hlasovat". "Stále musíme pracovat na terminologii, věříme ale, že máme základní rámec, který může a nakonec i bude fungovat," řekl Kerry.

Podle Kerryho návrhu by během týdenního příměří měly Izrael a Hamás za prostřednictví Egypta zahájit jednání o trvalejším klidu zbraní. USA, generální tajemník OSN a Evropská unie mají zaručit, aby se tyto rozhovory zaměřily na témata, která jsou důležitá pro obě strany: pro Izrael je to odzbrojení Pásma Gazy, tedy zničení podzemních tunelů a raketového arzenálu Hamásu, Hamás chce ukončení blokády Pásma a obnovu infrastruktury poškozené boji.

Dnes se má v Paříži uskutečnit další schůzka, na které se bude jednat o podmínkách příměří. Na jednání mají být přítomni kromě Kerryho představitelé Británie, Německa, Itálie, EU, Turecka a Kataru, řekl Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj.

Za 18 dní bojů vyvolaných každodenním ostřelováním Izraele z Gazy zemřelo v pásmu Gazy a Izraeli přes 800 Palestinců, 39 Izraelců, z toho 37 vojáků, a jeden Thajec. Izrael přijal už 15. července příměří navržené Egyptem, Hamás jej ale odmítl. Izrael pak 17. července večer zahájil pozemní operaci v pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám