Hlavní obsah

Čeští poslanci v Izraeli podpořili útok v Gaze

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina čtyř českých poslanců tento týden vyrazila na otočku do Izraele, aby zde vyjádřili nesouhlas s ostřelováním izraelských území a podpořili postup izraelské armády v pásmu Gazy. Kromě parlamentu a ministerstva zahraničí navštívili i město Aškelon, které bezprostředně sousedí s Gazou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Článek

Poslanci, kteří jsou členové Spolku přátel Izraele, tam jeli na pozvání izraelské strany a cestu si sami hradili. „Chtěli jsme Izraeli vyjádřit podporu a říci, že není možné nechat se na vlastním území ostřelovat tisící raketami a že Izrael má právo se bránit,“ řekl Právu po návratu místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN).

V Aškalonu navštívili místní nemocnici, podle Gazdíka viděli pacienty, které utrpěli zranění při raketovém útoku. Sami ostřelování nezažili.

„Nebáli jsme se, protože to bylo odpoledne, kdy odpočívají a je tam klid. Oni ostřelují raketami kolem poledne a pak až večer,“ poznamenal. Ptali se i na izraelskou ofenzivu v Gaze. „Představitelé Izraele nás ujistili, že se snaží o maximální přiměřenost, ale ne vždy se to asi daří, o čemž svědčí oběti na straně Palestinců,“ dodal Gazdík.

Místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek poznamenal, že si uvědomují, že při izraelské operaci umírají i nevinní Palestinci, ale to nemění nic na jejich podpoře Izraele.

„Kdyby po nás někdo střílel rakety, tak se budeme také bránit. Já to vnímám jako nutnou sebeobranu státu Izrael,“ řekl Právu Bartošek. Dodal, že jejich cestu nelze brát tak, že v palestinsko-izraelském sporu straní Izraeli. „Určitě to nebylo protipalestinské. Já ten konflikt nevnímám jako izraelsko-palestinský. Problémem je hnutí Hamás, který nerespektuje ani chvíle příměří,“ dodal Bartošek.

Ve skupině poslanců byli ještě Robin Böhnisch (ČSSD) a Daniel Korte (TOP 09 a STAN).

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nevidí v cestě poslanců nic špatného. „Byl jsem o cestě informován a byli tam po dohodě s námi, to že tam se jeli seznámit se situací, není nic nestandardního,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám