Hlavní obsah

Izraelci neúprosně zabíjejí i palestinské děti, popsal lékař

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při izraelských náletech na pásmo Gazy umírají každodenně desítky Palestinců. Obzvlášť šokující ovšem je, že kolem čtvrtiny obětí útoků tvoří děti.

Foto: Finbarr O'Reilly, Reuters

Palestinec drží zraněnou dívku.

Článek

„Za posledních 24 hodin bylo zabito šest dětí a 100 dalších bylo zraněno. To je celkem 166 mrtvých a 1310 zraněných dětí. Počet obětí včetně dospělých je 695, zraněných je 4519,“ řekl ve čtvrtek britské stanici Channel Four doktor Mads Gilbert působící v nemocnici Šifa ve městě Gaza.

„Počet dětí je v tomto vzorku neobvykle vysoký. Znamená to, že Izraelci neúprosně zabíjejí a zraňují děti,“ dodal s tím, že tamním nemocnicím chybějí mimo jiné léky na utišení bolesti. „Šifa dělá, co může, ale toto obležení přineslo takové vyčerpání zdrojů, že jim nemůžeme dát to, co potřebují, a mnoho těch dětí zemře na komplikace,“ svěřil se.

Foto: ČTK/AP

Pohřeb rok a půl staré holčičky zabité při izraelském náletu na severu pásma Gazy

Channel Four navštívil několik dětí hospitalizovaných v Šifě. Desetiletý Anvar, jehož poranil šrapnel, prozradil, že jeho děda s babičkou a teta byli při útoku zabiti. Neema, jíž je teprve dva a půl, byla zasažena při náletu stíhačky F-16. Má zlomený nos a prasklou lebku, je v hlubokém šoku a nemluví. Sedmiletá Maha utrpěla vážná zranění při bombardování, které usmrtilo osm lidí a zranilo dalších sedm. A desetiletý Kamad, kterého právě přivezli, má poraněnou hlavu.

„Všichni lidé, které tady přijímáme, jsou civilisté. Proč? Jak dlouho to bude trvat?“ zoufá si vedoucí jednotky intenzívní péče.

Zničené školy

„Všechny děti starší šesti let v Gaze už zažily tři války. Připravily je o dětství a nová generace tak vyrůstá zahořklá,“ podotkla televize.

Foto: ČTK/AP

Rodina v troskách domu na severu pásma Gazy

Izraelská letadla při náletech na palestinské extremisty bombardují i nemocnice. Channel Four informoval, že jedna z 69 škol OSN, které jsou užívány jako útočiště pro palestinské bezdomovce v důsledku ofenzívy, byla zasažena zřejmě obrovským úlomkem šrapnelu z izraelské zbraně. „Ve druhé škole byly údajně ukryty zbraně Hamásu. Obě tyto skutečnosti jsou v rozporu s mezinárodním právem,“ upozornila stanice.

I v nejopuštěnějších ulicích Gazy si děti hrají. Novinářům se svěřily, že byly evakuovány poté, co izraelské jednotky vybombardovaly jejich domovy.

„Já nemám strach,“ dušují se jeden po druhém.

Tlumočník Zohár al-Najjar ale strach má. Jeho rodina zůstala izolovaná na jihu, odříznutá od města Gaza. Komunikují pouze po telefonu: „Moje děti pláčou stejně jako moje žena a já je sotva přes bombardování slyším. Včera mi moje dcera řekla: ,Tati, viď, že neumřu?‘ Šestiletá holčička prosí otce, aby nezemřela. Je to normální?“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám