Hlavní obsah

Spojené státy ruší zákaz letů do Tel Avivu

Washington/Jeruzalém
Aktualizováno

Americký Úřad pro leteckou dopravu FAA zrušil ve čtvrtek zákaz letů do Izraele na telavivské letiště Bena Guriona. Uvedla to televize ABC. Míní ale situaci nadále monitorovat. Zákaz se týkal amerických aerolinií. Izrael ho kritizoval.

Foto: Dan Balilty, ČTK/AP

Tabule na telavivském letišti ukazuje zrušené spoje.

Článek

„Než FAA udělal toto rozhodnutí, pracoval s partnery v americké vládě, aby vyhodnotil bezpečnostní situaci v Izraeli a obezřetně zhodnotil obě významné nové informace a opatření izraelské vlády ke zmírnění případných rizik pro leteckou dopravu,“ uvedl FAA.

Zákaz letů vydal FAA poté, co v úterý dopadla raketa na předměstí Tel Avivu asi dva kilometry od letiště. I když se zákaz FAA týká jen amerických společností, přestaly do Izraele létat i aerolinky z dalších zemí, ne však české. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás přitom nadále pokračují. Při izraelských útocích na pásmo Gazy zemřelo v noci na čtvrtek dalších 23 Palestinců. Oznámila to palestinská agentura Maan, podle které počet obětí na palestinské straně dosáhl 718. V Izraeli si vyžádal životy 35 osob.

Příměří v nedohlednu

Americký ministr zahraničí John Kerry po jednodenní návštěvě odcestoval z Izraele bez dohody o příměří, i když jednání podle něj pokročila. Kromě Kerryho vyjednávají o příměří i egyptští prostředníci a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Pan Ki-mun vyjádřil rozhořčení nad tím, že se rakety Hamásu našly už podruhé od začátku bojů v jedné ze škol OSN pro palestinské uprchlíky. „Školy se tak stávají vojenským cílem, ohrožuje to životy dětí,” sdělil generální tajemník OSN.

Jeden z egyptských představitelů řekl, že by mohlo už o víkendu začít platit humanitární příměří, které umožní věřícím muslimům oslavit konec postního měsíce ramadánu, svátek Íd al-fitr.

Jeden ze členů Kerryho delegace byl však opatrnější, když řekl, že „informace o tom, že by příměří mohlo začít platit o víkendu, není přesná“. „Stále na tom pracujeme, ale zatím jsme se nedohodli,“ sdělil tento zdroj agentuře Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikální křídlo Hamásu operuje v tunelech pod Gazou (video je bez zvuku)Video: Reuters

O humanitárním příměří jednal do noci také izraelský bezpečnostní kabinet, ale nevydal žádné prohlášení. Rozhovory o trvalém příměří mají podle Reuters začít až za několik dní. Izraelská armáda oznámila, že na zničení raketového arzenálu hnutí Hamás a tunelů pod hranicí s Pásmem Gazy potřebuje ještě čtyři až pět dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám