Hlavní obsah

České aerolinky dál létají do Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/New York/Tel Aviv
Aktualizováno

Oba noční spoje českých leteckých společností ČSA a Travel Service ve čtvrtek ráno dorazily z Prahy do Tel Avivu, kam řada aerolinek dočasně pozastavila své lety. Vyplývá to z údajů na webu letiště Bena Guriona a z internetových radarů. Většina zahraničních aerolinek tam nelétá, Izrael kvůli tomu otevřel letiště Ovda.

Foto: Reuters

Izraelští policejní pyrotechnici odnášejí trosky palestinské rakety vypálené na Tel Aviv.

Článek

Letadlo společnosti Travel Service dosedlo před čtvrtou hodinou ranní místního času (před 3:00 SELČ), stroj ČSA dorazil o necelou hodinu později. Podle mluvčího ČSA se Češi do Izraele létat nebojí a na kontaktní lince se zpravidla ptají, zda dopravce do Tel Avivu stále létá

Izrael kvůli bezpečnostnímu riziku ve středu pro mezinárodní lety otevřel letiště Ovda na jihu země. Snaží se tak vyjít vstříc americkým i evropským leteckým společnostem rušícím lety do Tel Avivu.

Izrael kvůli bezpečnostnímu riziku ve středu pro mezinárodní lety otevřel letiště Ovda na jihu země. Snaží se tak vyjít vstříc americkým i evropským leteckým společnostem rušícím lety do Tel Avivu. .

Další aerolinky však s ohledem na současnou situaci v zemi lety již druhý den ruší. Ve středu americký Federální úřad pro letectví (FAA) oznámil, že prodlužuje o 24 hodin zákaz letů do Izraele pro všechny americké aerolinky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Se stejným prohlášením přišla i turecká společnost Turkish Airlines. „Včera (v úterý) jsme zastavili lety do Izraele, nyní jsme se rozhodli zastavení letů prodloužit o dalších 24 hodin, protože stále existují rizika,” uvedl ve středu turecký ministr dopravy Lütfi Elvan.

Izraelská letecká společnost El Al posílí své linky, aby mohla domů přepravit Izraelce, kteří uvízli v cizině. Podle listu The Jerusalem Post čeká jenom v Istanbulu na přepravu domů 4000 Izraelců.

Izraelská letecká společnost El Al posílí své linky, aby mohla domů přepravit Izraelce, kteří uvízli v cizině. Podle listu The Jerusalem Post čeká jenom v Istanbulu na přepravu domů 4000 Izraelců.

Linky do Tel Avivu v současnosti neprovozuje například francouzská Air France, která je pozastavila až do odvolání, polská společnost LOT pak oznámila, že nevypraví spoje do Izraele až do pondělí 28. července. Ve čtvrtek se neuskuteční ani lety společnosti Air Berlin či nízkonákladové britské aerolinky easyJet.

K dopravcům, kteří odmítají posílat letadla do Tel Avivu, se připojila také jordánská společnost Royal Jordanian, která normálně denně zajišťuje 20 spojů mezi Ammánem a Tel Avivem.

Hamás považuje zrušení letů za vítězství

FAA zákaz prodloužila, i když ji izraelský ministr dopravy Jisrael Katz vyzval, aby zákaz zvážila, protože teroristé získali takto cenu.

Palestinské hnutí Hamás označilo rušení letů do Izraele za „velké vítězství”. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Hamás má letiště Ben Guriona v dostřelu, přesnost jeho raket je ale omezená. Mluvčí Jen Psakiová řekla, že bezpečnost cestujících je prioritou

Washingtonský konzultant pro leteckou dopravu Robert Mann se domnívá, že američtí dopravci se zachovali zodpovědně, protože nesou právní odpovědnost za provoz svých letadel. V úterý totiž dopadla jedna palestinská raketa do vzdálenosti asi 1,5 kilometru od letiště.

Izraelské aerolinky své spoje nadále provozují a izraelské ministerstvo cestovního ruchu uvedlo, že na Ben Gurionovu letišti nadále přistávají stroje 22 zahraničních společností, jsou mezi nimi například British Airways, Iberia či Aeroflot.

Izrael otvírá jiné letiště

Pro americké aerolinky Izrael otevírá letiště Ovda na jihu země, které je však hůře vybavené. Izraelský ministr dopravy Jisrael Katz rozhodl, že počínaje polednem bude pro mezinárodní spoje otevřeno vojenské a civilní letiště Ovda na jihu země.

Leží asi 60 kilometrů od rudomořského přístavu Ejlat a je druhým největším letištěm v Izraeli. Využívá se hlavně pro těžká nákladní letadla, pro něž je přistávací dráha letiště v Ejlatu příliš krátká.

Bloomebrg je proti FAA

Proti zákazu se postavil bývalý newyorský starosta Michale Bloomberg a nastoupil do letadla izraelské společnosti El Al, která v letech pokračuje, aby ukázal solidaritu s lidem Izraele.

Americký ministr zahraniční John Kerry však ve středu na letišti Ben Guriona přistál, což zdůrazňovala americká média. letěl ale vojenským speciálem, na který se omezení nevztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám