Hlavní obsah

Izrael je podezřelý z válečných zločinů, uvedla OSN

Ženeva

Izrael se v bojích v palestinském pásmu Gazy možná dopustil válečných zločinů demolicí domů a zabíjením dětí. Při zahájení mimořádného jednání Rady OSN pro lidská práva to ve středu v Ženevě řekla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, již citovala agentura Reuters. Komisařka zároveň odsoudila palestinské raketové útoky na Izrael.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z domů v pásmu Gazy zbyly troskyVideo: Reuters

 
Článek

„Vypadá to, že s vysokou pravděpodobností bylo porušeno mezinárodní právo do takové míry, že se jedná o válečný zločin,“ řekla Pillayová, když zahájila mimořádné zasedání Rady pro lidská práva v Ženevě svolané Palestinci. Kritizovala především demolice domů a dětské oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské dělostřelectvo ostřeluje Pásmo GazyVideo: Reuters

Izraelská operace Ochranné ostří, která má zabránit dalšímu ostřelování židovského státu palestinskými raketami vypalovanými z Gazy, si do středy vyžádala podle palestinských zdrojů nejméně 649 obětí.

Pillayová také zkritizovala Izrael, že pásmo dlouhodobě blokoval. Radikální hnutí Hamás podmiňuje příměří právě ukončením blokády pásma Gazy.

„Izrael jako okupační síla musí dodržet své závazky,“ řekla Pillayová. Požadavek Hamásu potvrdilo i hnutí Fatah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pásmo Gazy se proměnilo ve válečnou zónuVideo: Reuters

Pillayová také odsoudila ostřelování izraelského státu ze strany hnutí Hamás. Podle ní je „neakceptovatelné umisťovat vojenská zařízení v hustě obydlených oblastech nebo odtamtud provádět útoky“, jak to činí Hamás.

Podle izraelské armády Hamás ukrývá zbraně v nemocnicích, mešitách i na hřištích a používá civilisty jako živé štíty.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinský zdravotník odnáší zraněnou dívku.

Izraelský zástupce v radě Eviatar Manor její slova označil za bezmyšlenkovitou reakci, protože povinnost na sebeobranu, kterou Izrael v Gaze uplatňuje, je součástí mezinárodního práva.  Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí na zasedání rady prohlásil, že se Izrael dopouští zločinů proti lidskosti.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Palestinští hasiči zasahují u domu zničeného při náletu.

Do Izraele ve středu přiletěl americký ministr zahraničí John Kerry, který se pokouší spolu s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem dosáhnout příměří. Kerry je také znepokojen rozsahem izraelské operace.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naopak uvádí, že by k zodpovědnosti měl být povolán Hamás, který odmítl egyptský návrh příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám