Hlavní obsah

Izrael s útoky na Gazu navzdory naléhání OSN nekončí, Hamás dál střílí rakety

Novinky,
Tel Aviv/Gaza

Izraelská armáda pokračuje v útocích na pásmo Gazy. Zasáhla přes sedmdesát cílů, mezi nimiž bylo podle listu USA Today i pět mešit. Podle palestinských zdrojů zahynulo 583 Palestinců. Pokračuje ale i ostřelování Izraele raketami vypálenými z pásma Gazy.

Foto: Dan Balilty, ČTK/AP

Dům v izraelském Jahudu poškozený palestinskou raketou

Článek

Jedna raketa zasáhla dům na předměstí Tel Avivu a způsobila mu vážné škody. Střepina z ní lehce zranila i jednu ženu. Místo je v blízkosti letiště. Aerolinky Delta Airlines v reakci na to oznámily, že ruší lety do Izraele. Americký letecký úřad FAA následně zakázal všem americkým aerolinkám po dobu 24 hodin létat do Tel Avivu.

Dvě rakety mířící na Beerševu se podařilo sestřelit, třetí dopadla mimo město. Rakety mířily i na Aškelon, oznámil Jerusalem Post.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při setkání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem v budově telavivského velitelství řekl jasně, že příměří nebude: „Hamás je jako ISIL, Hamás je jako Al-Káida, Hamás je jako Hizballáh. Hamás je jako Boho Haram. Izrael nemá jinou možnost než se bránit.“

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Při náletu poničená mešita v Gaze

Netanjahu zdůraznil, že Hamás odmítl egyptský návrh příměří, který podpořily Spojené státy i Spojené národy. Hamás odmítl i návrh Červeného kříže. „Chtějí více civilních obětí, zatímco my se jim snažíme vyhnout.“

I ministryně spravedlnosti Cipi Livniová řekla, že pozemní operace v Gaze byla nevyhnutelná

Pokračující raketové útoky zmínil i Pan Ki-mun: „Zatímco my jednáme, rakety Hamásu a Islámského džihádu jsou dále vypalovány na Izrael. Viděl jsem fotografie a videa a další důkazy.“ Odsoudil ostřelování a palbu vedenou z areálů škol a nemocnic. Palestinci vypálili za čtrnáct dní na dva tisíce raket.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelský tank u hranic s pásmem Gazy

Přesto vyzýval k příměří, protože „příliš mnoho palestinských a izraelských matek pohřbilo své milované“.

Obyvatelé Gazy berou útoky jako kolektivní trest

„Čelili jsme už dříve dvěma izraelským válkám, ale tato je nejkrvavější a nejkrutější, civilisté jsou napadáni ve svých domech,“ uvedl pro USA Today 38letý obyvatel města Gaza abú Auni. „Já jsem proti Hamásu, ale když Izrael zabíjí moji rodinu, tak se k Hamásu přidám. Více než polovina populace v Gaze není spojena s Hamásem, ale jsme kolektivně trestání,“ dodal ještě.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Mešita v Gaze zničená při izraelských náletech

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Hamásu uvedl, že oběti mají typicky válečná zranění: „Těla jsou roztrhaná na kusy. Mají vážně popáleniny. Našli jsme v tělech obětí i čipy z raket."

Podle palestinských zdrojů bylo při náletech a dělostřeleckém ostřelování zničeno na 3000 domů a bytů. Mezi téměř šesti sty palestinskými oběťmi je i sto dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám