Hlavní obsah

Islamisté při boji o plynové pole v Sýrii zabili na 270 lidí

Údajně na 270 lidí zabili bojovníci z islamistického hnutí Islámský stát při dobývání významného plynového pole Šaar v centrální části Sýrie. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na Syrskou organizaci pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně.

Foto: Reuters

Kolona vozidel Islámského státu vedená ukořistěným Humvee. Ilustrační foto

Článek

"OSDH může dokumentovat smrt 270 osob, které byly zabity v bojích či zavražděny bojovníky Islámského státu na plynovém poli Šaar, jehož se ve čtvrtek Islámský stát zmocnil," uvedl šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán.

Mezi oběťmi figuruje 11 civilistů, provládní vojáci a strážci naleziště. Protiofenziva sil režimu prezidenta Bašára Asada si vyžádala smrt "nejméně 40 bojovníků Islámského státu", dodal Rahmán.

Dosavadní údaje se pohybovaly kolem stovky mrtvých. Vláda v Damašku ani místní úřady zatím situaci kolem důležitého naleziště plynu nacházejícího se v pouštní oblasti u města Palmýra nijak nekomentovaly.

Sunnitští povstalci z organizace Islámský stát (IS) ovládli před pár dny i strategické město Dajr az-Zaur na východě Sýrie. Pod kontrolou tak mají asi 95 procent stejnojmenné provincie bohaté na ropná naleziště. Již na počátku tohoto měsíce převzali kontrolu nad největším syrským ropným polem Al-Umar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám