Hlavní obsah

Uniformy, kalašnikovy, na tváři občas líčení. Mezi kurdskými pešmergy bojují i ženy

Bagdád

Postup sunnitských radikálů v Iráku dal vyniknout dobře organizované armádě Kurdů žijících na severu země. Kurdské jednotky pešmergů přitom nejsou výlučně mužskou záležitostí. V předních liniích bojují i členky elitní ženské bojové jednotky, upozornil server BBC.

Foto: ČTK/AP

Některé členky se připravují na boj v přední bojové linii proti radikálům z islamistické organizace Islámský stát.

Článek

"Chápou se zbraně a odcházejí do bitvy, aby ochránily Kurdistán, ale také aby dokázaly, že neexistují rozdíly mezi muži a ženami. Stávají se členkami, protože chtějí zajistit bezpečí ostatním ženám žijícím v oblastech, v nichž konflikt probíhá," uvedla velitelka jednotky, plukovnice Nahída Ahmadová Rašídová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I přes spalující výheň iráckého léta jsou členky ženského bojového oddílu pešmergů během ranního nácviku soustředěné. Stojí zpříma ve svých uniformách a s kalašnikovem přes ramena. Cvičení se koná na předměstí Sulajmáníje, města, které leží v autonomní oblasti iráckého Kurdistánu.

Foto: ČTK/AP

Elitní ženská bojová jednotka pešmergů

Výcvikový tábor se nijak neliší od těch ostatních. Rozdílem jsou pouze dlouhé vlasy, svázané dozadu a stopy líčení na tvářích některých bojovnic.

Ženská bojová jednotka pešmergů podstupuje intenzivní výcvik. Některé členky se přitom připravují na boj v přední bojové linii proti radikálům z islamistické organizace Islámský stát (IS).

"Nebojím se. Vím, že budu bránit svou zemi," říká Avas Taufíková, rozvedená matka dvou dospívajících chlapců. Předtím musela absolvovat osmiletý výcvik, během něhož trávila dva dny v týdnu ve výcvikovém táboře a čtyři dny doma se svými dětmi.

Foto: ČTK/AP

Výcvik kurdských bojovnic

Plukovnice Rašídová tvrdí, že její ženské bojovnice podstupují každodenní trénink a jsou připraveny. "Výcvik probíhal i po boku amerických policejních oddílů SWAT a speciálních jednotek. Některé z nich již dokonce bojují v přední linii po boku svých mužských kolegů. Brzy do Kirkúku vyšlu další," říká.

Podle Rašídové vznikla její jednotka už v roce 1996 s cílem bojovat proti jednotkám věrným dřívějšímu iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi. Tvoří ji několik stovek příslušnic, které vstoupily do jednotky dobrovolně. Některé se již války přímo účastnily. Ty ostatní se rozhodly zapojit poté, co islamisté minulý měsíc obsadili značnou část území na severu a západě Iráku.

Pešmergové jsou pro zajištění bezpečnosti kurdského regionu klíčoví. Během posledního měsíce se přesunuli na sporná území, která opustily irácké bezpečnostní složky poté, co tam dorazily jednotky islamistů. Poměrně nedávno také získaly kontrolu nad zařízeními na těžbu ropy v okolí naleziště Badž Hasan a v Kirkúku.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Ženské bojovnice pešmergů se nyní stanou součástí mise, jejímž cílem je zajistit bezpečnost města a okolních ropných nalezišť.

Reklama

Související články

Kurdové odmítají iráckého premiéra

Zástupci Kurdů v irácké vládě vyzvali ve středu premiéra Núrího Málikího k odstoupení z funkce. Budou také bojkotovat zasedání vlády, protože je premiér ve...

Výběr článků

Načítám