Hlavní obsah

Netanjahu: Nebudeme se chovat jako Rusové v Čečensku, příměří ale není na programu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sdělil ve čtvrtek podle listu Ha´arec členům zahraničního a bezpečnostního výboru Knesetu, že příměří s radikálním palestinským hnutím Hamás není na programu. Izrael zahájil tento týden operaci proti pásmu Gazy Ochranné ostří, protože z něj palestinští radikálové vypalovali na Izrael salvy raket. K příměří poté vyzval obě strany i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Zničený dům v palestinském táboře Chán Júnis

Článek

Pan Ki-mun varoval, že si Blízký východ nemůže dovolit další válku v plném rozsahu. Upozornil, že životy civilistů závisí na mírovém procesu.

Izraelský premiér však zatím příměří vylučuje. „Nyní s nikým nehovořím o příměří. Není ani na programu,“ řekl před výborem Netanjahu, když se ho ptali, zda je v kontaktu s Egyptem nebo jinými zeměmi, které by zprostředkovaly příměří.

Netanjahu zdůraznil, že současné akce Izraele chápou a podporují všichni zahraniční vůdci, s nimiž v posledních dnech mluvil: „Francouzský prezident Francois Hollande mi řekl, že mám pravdu, a dokonce poté vydal prohlášení odsuzující ostřelování raketami.“

Když předseda výboru Ze´ev Elkin navrhoval tvrdší kroky vůči pásmu, jako je zastavení dodávek vody a elektřiny, premiér to odmítl: „Nebudeme dělat to, co dělali Rusové Čečencům.“

Netanjahu už ve středu varoval, že izraelské akce se budou stupňovat, dokud Hamás nepřestane s ostřelováním. V úterý nařídil armádě, aby se připravila na případnou pozemní operaci.

Intenzivní útoky ze vzduchu

Izrael zatím podniká odvetné nálety na pásmo Gazy. Podle palestinských zdrojů si vyžádaly už 81 obětí. V noci na čtvrtek izraelské síly zasáhly 320 cílů. Jsou mezi nimi podzemní tunely a odpalovací rampy raket i místě, kde přebývají palestinští radikálové. [celá zpráva]

Z Gazy bylo na Izrael vystřeleno ve čtvrtek sedmdesát raket, z nichž 17 jich bylo sestřeleno. Zbylé dopadly, aniž by způsobily větší škody, uvedl list Wall Street Journal.

Mluvčí izraelské vlády Peter Lerner zdůraznil pro list The New York Times, že před nálety jsou vydávána varování pro obyvatele poblíž cílů. Za první dva dny jich bylo podle Lernera zasaženo 750, zatímco během osmidenní kampaně v roce 2012 jich bylo zasaženo 1450. „Nyní se snažíme plně využít výhod útoků ze vzduchu, řekl Lerner.

Reklama

Výběr článků

Načítám