Hlavní obsah

Kurdové odmítají iráckého premiéra

Bagdád

Zástupci Kurdů v irácké vládě vyzvali ve středu premiéra Núrího Málikího k odstoupení z funkce. Budou také bojkotovat zasedání vlády, protože je premiér ve středu obvinil, že na svém autonomním území poskytují útočiště povstalcům z organizace Islámský stát (IS) a dalším sunnitským rebelům.

Foto: ČTK/AP

Irácký premiér Núrí Málikí

Článek

Málikí je „hysterický” a pokouší se svalit svou vinu za selhání v boji s IS na jiné, uvedl mluvčí kurdské autonomní oblasti. Premiér podle něj zemi zničil a „kdo zemi zničil, nemůže ji zachránit”. Mluvčí dodal, že v autonomním Kurdistánu není pro povstalce z Islámského státu žádné místo.

Jeho hranice střeží kurdští pešmergové, kteří  ovládají i okolí Kirkúku. Po prvních střetech s nimi bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL, nyní přejmenovaný na Islámský stát) obrátili pozornost na dobytí měst u Bagdádu.

Nebudou se účastnit zasedání kabinetu

Kurdští politici v Málikího vládě v současnosti zastávají pozice ministra zahraničí, obchodu, zdravotnictví a migrace. Podle agentury Reuters zůstanou ve svých úřadech, nebudou se ale účastnit zasedání kabinetu.

Premiér Málikí své středeční obvinění na adresu Kurdů, které pronesl během pravidelné promluvy ve státní televizi, nepodepřel žádným důkazem. Málikí také ostře kritizoval kurdské plány vyhlásit referendum o nezávislosti, která by vedla k rozpadu Iráku.

Foto: Emad Matti, ČTK/AP

Kurdští pešmergové u Tazy jižně od Kirkúku

Po zveřejnění kurdské reakce na Málikího vyjádření oznámil šéf iráckého úřadu pro civilní letectví, že až do odvolání zastavuje všechny nákladní lety směřující do měst Irbílu a Sulajmání. Kdo mu takový krok nařídil, agentury neuvádějí. Osobní letecká přeprava prý bude fungovat bez omezení.

Kurdové ze severovýchodu Iráku chtějí využít příležitosti, kdy je v důsledku ofenzívy sunnitských rebelů oslabena ústřední vláda, a chystají se vypsat referendum o nezávislosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám