Hlavní obsah

Konflikt Izraele s Hamásem eskaluje, situace je „na hraně”

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Gaza
Aktualizováno

Konflikt mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem na pomezí pásma Gazy se stupňuje. Z palestinské enklávy létají na Izrael desítky raket a nových pět střel zachytila ve čtvrtek ráno izraelská obrana nad Tel Avivem. Izraelci v odvetě podnikli více než dvě stě náletů v Gaze. Podle palestinské strany při nich zemřelo 81 lidí včetně osmi členů jedné rodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská města chrání před palestinskými střelami systém Iron DomeVideo: Reuters

 
Článek

Situace je podle generálního tajemníka OSN „na hraně“. Zhoršuje se a „mohla by se rychle vymknout kontrole,“ varoval Pan Ki-mun, podle něhož si oblast „nemůže dovolit další válku“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael třetím dnem tvrdě útočí na pásmo GazyVideo: Reuters

Jeruzalém varoval před možnou pozemní operací, povolal 40 000 záložníků. [celá zpráva]

Izrael oznámil, že jen během středy zachytil jeho obranný štít Iron Dome 21 z celkem 82 vypálených raket. Létají i dále od hranice. Tři střely byly odraženy nad Aškelonem, tři nad Ašdodem a tři nad Tel Avivem. Ve čtvrtek ráno bylo nad Tel Avivem zachyceno dalších pět raket.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Izraelští vojáci na pomezí s pásmem Gazy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu varoval, že útoky v Gaze zesílí, pokud radikálové nepřestanou s ostřelováním.

Dvě stovky náletů

Izraelci podnikli od úterý v rámci operace Ochranné ostří více než 230 náletů v enklávě, přičemž zasáhli téměř 600 cílů spojovaných s hnutím Hamás, které pásmo ovládá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská vojenská technika u hranic s GazouVideo: Reuters

Palestinská strana oznámila, že při nich bylo zabito 81 lidí a více než 400 dalších bylo zraněno. Údery z noci na čtvrtek mají podle nich 17 obětí včetně pěti dětí.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Zničený dům v Chán Júnis

Izrael přiznal, že zaútočil také na dům jednoho z velitelů Hamásu v obci Chán Júnis, přičemž zemřelo osm členů rodiny včetně pěti dětí. Letectvo oznámilo, že smrt civilistů nebyla zamýšlená.

Obyvatele domu, který podle Izraelců sloužil jako místní velitelství Hamásu, předem telefonicky varovali. Ti dům opustili, ale vrátili se do něj po vystřelení první „varovné“ střely, která nenesla výbušninu. Následně dům zasáhla druhá raketa a rodinu zabila.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský útok na severu pásma Gazy

„Nedalo se nic dělat, munice už byla ve vzduchu a nešlo ji odklonit. I když jsme je viděli běžet zpět do domu, nešlo raketu nijak odklonit,“ řekl serveru Haaretz nejmenovaný důstojník letectva.

Podle palestinských úřadů bylo při útoku dalších 25 lidí zraněno.

Foto: David Ryneš, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám