Hlavní obsah

Islámský stát se v Iráku zmocnil jaderného materiálu

Novinky, rei
Bagdád

Radikální sunnité z organizace zvané Islámský stát se v dobytém městě Mosulu zmocnili jaderného materiálu, využívaného tamní univerzitou k vědeckým účelům. V dopise, z něhož citovala ve čtvrtek agentura Reuters, to uvedl irácký vyslanec v OSN Muhammad Alí al-Hákim.

Foto: Stringer/Files , Reuters

Sunnitský radikál z Islámského státu v Mosulu

Článek

„Teroristické skupiny se zmocnily jaderného materiálu v místech, nad nimiž ztratil stát kontrolu,“ napsal vyslanec. Podle něj se jedná o téměř 40 kilogramů uranu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle neoficiálních zpráv ale USA hrozbu nepovažují za velkou, protože uran nebyl obohacený, anebo dostatečně obohacený.

„I přes zmíněné omezené množství může tento materiál umožnit teroristickým skupinám použít ho, ať už zvlášť anebo ve spojení s jiným materiálem,“ doplnil al-Hákim s poznámkou, že se to může stát za předpokladu, že s uranem budou umět nakládat odborně.

Vyslanec v dopise apeluje na pomoc mezinárodního společenství při „odražení hrozby použití (uranu) teroristy v Iráku nebo v zahraničí“.

Vyřazené střely se sarinem

Druhé největší město v Iráku Mosul padlo do rukou sunnitských rebelů minulý měsíc.

Al-Hákimův dopis se dostal na veřejnost den poté, co irácké úřady potvrdily, že se vzbouřenci zmocnili také odstavené továrny na výrobu chemických zbraní severozápadně od Bagdádu, v níž se nacházely zbytky raket se sarinem a dalšími smrtícími nervovými plyny. Podle OSN byly ale střely už vyřazené a chemické látky nejsou pro vojenské účely použitelné.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Boje v Iráku vyhnaly podle OSN z domovů více než milión Iráčanů. Nejméně 2 417 lidí v nich za minulý měsíc bylo zabito, mezi nimi 1 531 civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám