Hlavní obsah

Trojici unesených Izraelců zastřelili, když jeden z nich volal o pomoc

– Jeruzalém • Aktualizováno
Novinky, rei

Izraelsko-palestinský konflikt zesiluje každou hodinou. Militanti z Pásma Gazy vypálili ve středu tři rakety směrem na jaderný reaktor Dimona na jihu Izraele. Naštěstí ke škodám ani zraněním nedošlo. Situaci jitří i nové poznatky z vyšetřování smrti trojice izraelských teenagerů, které na západním břehu Jordánu minulý měsíc unesli a zastřelili.

Foto: Handout, Reuters

Tři židovští chlapci - Naftali Fraenkel (vlevo), Gil'ad Šaer (uprostřed) a Ejal Jifrach (vpravo), kteří byli zavražděni na západním břehu Jordánu.

Článek

Mladíci zemřeli bezprostředně po únosu. Útočník vypálil nejméně deset střel ze zbraně s tlumičem, což naznačuje, že vraždy byly plánované. S odkazem na americký zdroj blízký vyšetřování to ve středu uvedl deník The New York Times (NYT).

Některé izraelské, ale i palestinské komentáře spekulovaly, že únosci chtěli mladé Izraelce vyměnit za Palestince vězněné Izraelem, ale zpanikařili a rozhodli se rukojmích zbavit. To je ale podle zdroje NYT méně pravděpodobné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vraždy byly plánované

Naznačuje to nahrávka, kterou americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) předali Izraelci. Američané se do vyšetřování zapojili proto, že jedním z unesených byl 16letý Naftali Fraenkel, který měl také americké občanství.

Na záznamu Fraenkelův kamarád Gil’ad Šaer bezprostředně po únosu volá na policii o pomoc. „Unesli mě,“ stačil oznámit z auta, za jehož volantem podle vyšetřovatelů seděl příslušník palestinského hnutí Hamás v převlečení za žida a vedle něj maskovaný ozbrojený muž.

Následně zazněl hlas muže s arabským příkazem: „Hlavu dolů!“ a hned také série zvuků, které se podle zdroje shodují s výstřely z pistole s tlumičem. „Bylo to deset výstřelů,“ prohlásil.

Použití tlumiče podle něj vede americké vyšetřovatele k domněnce, že vražda byla od počátku zamýšlená. Izraelští vyšetřovatelé to komentovat nechtějí. „Ještě jsme ani únosce nechytili, takže teď nic zveřejňovat nebudeme,“ řekl listu zástupce tajné služby Šin Bet.

Hrozba nové války

Těla mladíků ve věku 16 a 19 let našli Izraelci až po rozsáhlé, 18 dnů trvající pátrací akci. Vražda vedla k pomstě ortodoxních židů, kteří unesli a upálili palestinského mladíka Muhammada abú Chudajra, domnívá se izraelská policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Gaze stoupá počet mrtvých, mezi oběťmi jsou i dětiVideo: Reuters

Incidenty přispěly k dalšímu napětí mezi Izraelci a hnutím Hamás, které hned izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za viníka. Hamás to nepotvrdil ani nevyvrátil.

Z pásma Gazy, které Hamás kontroluje, prší na Izrael rakety, což Izraelci oplatili desítkami náletů. Jeruzalém navíc hrozí, že by mohl spustit pozemní vojenskou akci. [celá zpráva]

Podle Palestinců si izraelské nálety dosud vyžádaly již 51 obětí, včetně několika dětí. Premiér Benjamin Netanjahu Palestince varoval, že „útoky proti Hamasu se zesílí”, pokud nepřestanou s ostřelováním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám