Hlavní obsah

Izraelská armáda připravuje pozemní útok na Gazu, povolává rezervisty

Tel Aviv/Ramalláh
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý vyzval armádu, aby se připravila na případnou pozemní ofenzívu v palestinském pásmu Gazy. Vláda už schválila povolání 40 000 rezervistů. Opatření je reakcí na pokračující přeshraniční střety. Izraelské letectvo provedlo v úterý několik náletů na cíle v pásmu. Palestinští radikálové zase neustali s ostřelováním území Izraele.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelští tankisté u pásma Gazy

Článek

Zásah pozemních sil probíral Netanjahu v Tel Avivu na ministerstvu obrany. Jednání se účastnil ministr obrany Moše Ja´alon, náčelník generálního štábu Benny Gantz a šéf tajné služby Šin Bet Joram Cohen.

„Na konci setkání instruoval premiér, abychom se připravili na důkladnou, dlouhou, pokračující a důraznou kampaň v Gaze,“ řekl vysoký představitel izraelské armády listu Ha´arec. „Premiér instruoval armádu, aby byla připravená do toho jít naplno. Na stole je pozemní ofenzíva,“ dodal.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelští vojáci v obrněném transportéru

Netanjahu při setkání řekl, že si armáda musí sundat rukavice při boji s radikály z hnutí Hamás. „Hamás chce eskalaci a tvrdě za to zaplatí,“ prohlásil izraelský premiér.

Očekává se, že Netanjahu bude o případném plánu zaútočit na pásmo Gazy jednat se zahraničními představiteli.

Nastupující izraelský prezident Reuven Rivlin při návštěvě ostřelovaného města Sderot řekl: „Je nemožné, aby lidé seděli v Tel Avivu a v Jeruzalémě v kavárnách a restauracích, zatímco lidé ve Sderotu sedí v krytech. Jsme ve válce s Hamásem, protože on nám vyhlásil válku. Hamás chce ukončit existenci Izraele, dosáhnout toho, že život v Izraeli bude nemožný, a my se s tím musíme vypořádat. Provedeme protiútok, abychom zajistili bezpečí izraelských občanů.”

Po setkání s premiérem požádala obrana o možnost povolat další záložníky a dostala je. Vláda schválila povolání 40 000 rezervistů.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Dům v Gaze zasažený při izraelském náletu

Pokračuje ostřelování

V pondělí vypálili Palestinci z pásma Gazy přes 85 raket. Ostřelování pokračovalo i v úterý. Organizace Islámský džihád oznámila, že její bojovníci vypálili přes 60 střel. Poprvé zazněly varovné sirény nejen v příhraničních městech na jihu země, ale i v Jeruzalémě.  V Ašdodu muselo být ošetřeno sedm lidí, jednoho zasáhla střepina. [celá zpráva]

Při izraelských leteckých úderech bylo zasaženo na 50 cílů. Byl zabit i jeden z velitelů ozbrojeného křídla Hamásu Brigád Izzuddína Kásama. Rašad Jasín zemřel, když byl v utečeneckém táboře Nuseirat. Terčem náletů byl i další velitel Rahman Guda.

„Odpovíme ostřelováním vzdálenějších cílů,” řekl v reakci na noční útoky zástupce Hamásu. Prozatím hnutí ostřeluje cíle v okruhu 40 kilometrů od pásma Gazy.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinští policisté prohlížejí vrak auta zasaženého izraělskou raketou.

Abbás vyzývá k příměří

Předseda palestinské samosprávy z umírněného Fatahu, který vládne na Západním břehu Jordánu, Mahmúd Abbás vyzval k okamžitému ukončení izraelských náletů. Sdělila to palestinská tisková agentura WAFA s odvoláním na kancelář Abbáse.

Abbás také podle AFP vyzval mezinárodní společenství, aby „okamžitě intervenovalo a zastavilo tuto nebezpečnou eskalaci, která by mohla zavést oblast do nestability“.

Reklama

Výběr článků

Načítám