Hlavní obsah

Afghánistán má nového prezidenta, stal se jím exministr financí Ghaní

Bývalý ministr financí Ašraf Ghaní se stal novým prezidentem Afghánistánu. Ve druhém kole získal podle předběžných výsledků 56,44 procenta hlasů, jeho soupeř exministr zahraničí Abdulláh Abdulláh dostal 43,56 procenta hlasů.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Ašraf Ghaní

Článek

Ghaní vystřídá v čele státu Hamída Karzáího, který vládl zemi od svržení Tálibánu s pomocí americké invaze v roce 2001 a o třetí mandát se podle ústavy již ucházet nemohl.

Ghaní má pověst mezinárodně uznávaného ekonoma. Po vpádu sovětských vojsk do Afghánistánu v roce 1979 odjel do USA, kde získal doktorát z antropologie na Columbijské univerzitě. Byl zaměstnancem Světové banky a pracoval na projektech v Číně, Indii a Rusku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kritizoval mezinárodní pomoc

Do Afghánistánu se vrátil v roce 2001 a od ledna 2002 pracoval jako poradce prezidenta Karzáího. V této funkci spolupracoval s mezinárodními organizacemi, byl hlavním spojovacím článkem mezi humanitárními organizacemi a afghánskou prozatímní vládou. Mezinárodní organizace podrobil kritice kvůli vysokým částkám, které nabízejí za práci, a tak diskriminují místní orgány.

V letech 2004 až 2008 působil jako ministr financí v Karzáího vládě. V roce 2006 se o něm uvažovalo jako o možném nástupci generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

Podporují ho Paštunové

Nový prezident pochází z význačné paštunské rodiny, není proto divu, že na jeho straně stojí především Paštunové, což je největší skupina z asi dvaceti afghánských národností.

Jeho protikandidát Abdulláh je synem paštunského otce a tádžické matky a podporují ho hlavně Tádžikové. Ti v Afghánistánu tvoří druhou největší etnickou skupinu (přes 25 procent).

Prezidentští kandidáti se ještě před oznámením výsledků navzájem obviňovali z volebních podvodů a hrozili, že výsledky hlasování z 14. června neuznají.  Zveřejnění předběžných výsledků hlasování bylo kvůli obviněním několikrát odloženo. Kvůli nejrůznějším nesrovnalostem bylo na hlasování podáno přes 2500 stížností a byly přepočítány hlasy z takřka 2000 volebních místností.

Reklama

Výběr článků

Načítám