Hlavní obsah

Bratrance zaživa upáleného Palestince měli surově zbít izraelští policisté

– Washington • Aktualizováno

Případ mladého Palestince, kterého měli odplatou za smrt tří izraelských studentů zaživa upálit neznámí Izraelci, nabírá obrátky. Bratrance zabitého mladíka, jenž má americkou státní příslušnost, údajně surově zmlátila izraelská policie. Spojené státy nad incidentem v sobotu vyjádřily „hluboké znepokojení”.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Mladého Tareqa Abu Khdeira s modřinami na obličeji vedou policisté k výslechu.

Článek

Americké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení odsoudilo "nadměrné použití síly", kterému byl údajně vystaven 15letý Tareq Abu Khdeir, bratranec lynčovaného Palestince. Zároveň vyzvalo k okamžitému vyšetření případu.

Mluvčí americké diplomacie Jennifer Psakiová potvrdila, že amerického občana "uvěznily izraelské orgány v Jeruzalémě.

Incident zachytil na mobil

Izraelské úřady záležitost vyšetřují. Policie tvrdí, že mladík byl ve skupině demonstrantů, kteří ve čtvrtek ve východním Jeruzalémě útočili na strážníky. To ale jeho rodina popírá.

Foto: ČTK/AP

Tareqova matka ukazuje snímek svého zbitého syna.

Incident zachytil na mobil jiný mladý Palestinec. Tareqa drží u země dvojice pohraničních policistů. Jeden z nich ho bije do hlavy a hoch je následně odveden. Později se objevila jeho fotografie, na níž má nateklý obličej. Tareq zůstával ve vazbě, z níž ho propustili na kauci teprve v neděli odpoledne.

„Chlapce navštívil v sobotu zástupce amerického konzulátu. USA zároveň vzhledem k zvýšenému napětí mezi Izraelci a Palestinci varovaly před rostoucím násilím a vyzvaly všechny zúčastněné strany, aby přijaly opatření k obnovení klidu a ochraně nevinných lidí.

Upálení zaživa jako pomsta?

Izrael rozhněvalo zabití tří studentů, jejichž těla našli na západním břehu až po 18 dnech pátrání. Smrt sedmnáctiletého Palestince Muhammada abú Chudajra je podle jeho rodiny vendetou. Hoch utrpěl popáleniny na 90 procentech těla. Podle palestinského prokurátora byl upálen zaživa.

Agentury Reuters informovala, že nadále probíhají dodatečné laboratorní testy, aby mohla být zveřejněna závěrečná lékařská zpráva.

Pohřeb palestinského mladíka se uskutečnil v pátek po poledních modlitbách ve východním Jeruzalémě.

Při následných střetech Palestinců s izraelskou policií na několika místech ve městě utrpělo zranění několik lidí. Palestinci házeli po policistech kameny a vyzývali k novému lidovému povstání proti Izraeli vykřikováním hesla "Intifáda" (arabsky "povstání").

Střety se přenesly do dalších měst

Střety mezi Palestinci a izraelskou policií se přenesly i do dalších měst a rozšířily se také do jinak klidných arabských vesnic na izraelském území.

Napětí v sobotu pokračovalo na hranicích Izraele s Pásmem Gazy, odkud Palestinci vypálili na izraelské území dalších 14 raket. Izraelské letectvo v odvetě bombardovalo tři cíle spojené s hnutím Hamás, které Pásmo Gazy ovládá. Za úsvit podnikli Izraelci deset náletů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám