Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu v nahrávce nařizuje muslimům, aby ho poslouchali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Abú Bakr Bagdádí zveřejnil vůbec první video, na němž osobně vyzývá muslimy, aby ho poslouchali a následovali. Dosud komunikoval pouze prostřednictvím písemných výzev a nebylo ani jasné, jak vlastně Bagdádí vypadá. Jeho podoba byla jen na několika starých fotografiích. Irácká vláda tvrdí, že video je padělek.

BEZ KOMENTÁŘE: První veřejné vystoupení abú Bakra Bagdádího v červenci 2014

 
Článek

Videoposelství bylo podle BBC natočeno v pátek, v mešitě v iráckém Mosulu. Není však zřejmé, zda je na nahrávce opravdu Bagdádí, upozornily agentury. Současně s videem se objevily i neověřené zprávy, že Bagdádí byl zabit při útoku irácké armády.

„Hledat si vůdce je povinnost pro všechny muslimy a jeden byl celá desetiletí opomíjen,” řekl Bagdádí na nahrávce. Podle něj není důležité, zda se mu bude říkat chalífa nebo vůdce. Pro něj je to „břemeno”.

„Jsem váš vůdce, přestože nejsem nejlepší z vás. Pokud si myslíte, že mám pravdu, podporujte mě, pokud ne, poraďte mi.”

Irácká vláda po zveřejnění videa oznámila, že jej analyzovala a došla k tomu, že jde o padělek, Bagdádí byl prý zraněn a nyní se léčí v Sýrii.

Bagdádí stojí v čele organizace Islámský stát (ISIL), která v Iráku působí od začátku roku 2014 a ovládá část jeho provincií. Vyhlásila v nich chalífát a zveřejnila plány na to, jak by jej chtěla rozšířit do dalších států, včetně některých evropských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám