Hlavní obsah

Arabský hoch byl upálen zaživa, říká palestinský prokurátor

– Jeruzalém/Ramalláh • Aktualizováno

Palestinský chlapec, jehož tělo bylo nalezeno ve středu ve východním Jeruzalémě, byl zřejmě upálen zaživa. Řekl to v sobotu palestinský generální prokurátor Muhammad Aváví s poukazem na prvotní závěry pitvy prováděné v Tel Avivu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Palestinec hází kameny na izraelské policisty během demonstrací na jeruzalémském předměstí Šuafát obývaném převážně Araby.

Článek

Policie nyní vyšetřuje, zda byla vražda odvetou za únos a zabití tří izraelských studentů. Pitvy se zúčastnil palestinský i izraelský lékař, Izraelci zatím její výsledky nezveřejnili.

"Bezprostřední příčinou smrti byly popáleniny způsobené ohněm a další komplikace s tím spojené," prohlásil Muhammad Aváví v rozhovoru pro palestinskou tiskovou agenturu WAFA.

Popel měl v plicích, takže ho musel vdechnout

Pitvy, provedené lékaři v Tel Avivu, se zúčastnil i Sábir Alúl, šéf Palestinského forenzního institutu. V dýchacích cestách palestinského chlapce byly objeveny částečky prachu vzniklé při hoření, což znamená, že "hoch vdechl tento materiál, když byl upálen zaživa".

Sedmnáctiletý Muhammad abú Chudajr utrpěl popáleniny na 90 procentech těla. I nadále probíhají dodatečné laboratorní testy, aby mohla být zveřejněna závěrečná lékařská zpráva, uvedla agentura Reuters.

Pohřeb provázely násilnosti

Pohřeb mladého Palestince se uskutečnil v pátek po poledních modlitbách ve východním Jeruzalémě. Při následných střetech Palestinců s izraelskou policií na několika místech ve městě utrpělo zranění několik lidí. Palestinci házeli po policistech kameny a vyzývali k novému lidovému povstání proti Izraeli vykřikováním hesla "Intifáda" (arabsky "povstání"). Muži zákona proti nim zasáhli slzným plynem, ohlušujícími granáty a gumovými projektily.

Střety mezi Palestinci a izraelskou policií se přenesly i do dalších měst. Například u obce Kalansuva maskovaní protestující zablokovali hořícími pneumatikami silnici a začali zastavovat řidiče a vyptávat se jich na jejich víru. Dva muže, kteří jim odpověděli hebrejsky, údajně vytáhli z aut a zbili. Jeden z automobilů zapálili, uvedl list Times of Israel. Policie celkem přes noc pozatýkala více než 30 lidí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vraždu nazval "odporným zločinem". Místní úřady vyzval, aby čin urychleně vyšetřily, a oběma stranám, tedy Izraelcům i Palestincům, zároveň vzkázal, aby "nebrali zákon do vlastních rukou".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám