Hlavní obsah

Na humanitární pomoci závisí životy už 6,6 miliónu syrských dětí

Ženeva/Damašek

Na přímou humanitární pomoc je odkázáno už asi 6,6 miliónu syrských dětí. Ve svém pátečním prohlášení to uvedl Dětský fond Organizace Spojených národů UNICEF. Jen za poslední rok se počet potřebných zvýšil o dva milióny.

Foto: Mahmoud Hebbo, Reuters

Syřanka s dětmi v poničeném městě Halab

Článek

"Především v Sýrii samotné je situace kritická," uvedl mluvčí fondu. V zemi nedostatkem základních potřeb trpí až 5,1 miliónu dětí, dalšímu asi miliónu a půl se nedostává v sousedních zemích, kam uprchly před občanskou válkou.

Největším problémem je zásobování pitnou vodou, stále obtížnější je ale prý i přístup ke vzdělání. Humanitární organizace se navíc obávají, že peníze na pomoc Syřanům, které jsou v současné době k dispozici, nebudou stačit. Z potřebných 567 milionů eur (asi 15,6 miliardy Kč) je prý na účtech charitativních organizací pouhých 37 procent.

Na Blízkém východě je podle údajů OSN asi 2,9 miliónu syrských uprchlíků. Většina z nich v Libanonu, Turecku a Jordánsku. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres už prý vyzval mezinárodní společenství ke zvýšení finanční pomoci.

Více než tříletá válka v Sýrii si vyžádala na 160 000 mrtvých, z nichž asi třetina byli civilisté, mezi nimi tisíce dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám