Hlavní obsah

Izrael je připraven pomoci Jordánsku v boji s islamisty

– Jeruzalém/Ammán

Izrael je připraven vyhovět Jordánsku, požádá-li o jakoukoli pomoc v boji s islamistickými povstalci, kteří už ovládají značné části Iráku a Sýrie. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekl izraelský ministr Juval Steinic. Židovský stát se prý ale domnívá, že Jordánsko je schopno se případnému útoku povstalců ubránit samo.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

V Jordánsku cvičí i příslušníci americké námořní pěchoty. Ilustrační foto

Článek

Steinic ve vládě premiéra Benjamina Netanjahua zastává post ministra mezinárodních vztahů, zpravodajských služeb a strategických záležitostí. Ministr řekl, že pomocí rozumí i vyslání vojska a dodávky zbraní. Zopakoval ale, že takovou možnost považuje za krajně nepravděpodobnou. "Máme eminentní zájem na tom, aby Jordánsko nepadlo do rukou skupin jako je Al-Káida, Hamás nebo ISIL," řekl Steinic.

Sunnitští ozbrojenci z Islámského státu (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) již několikrát deklarovali, že jejich konečným cílem je ovládnutí Iráku a celé oblasti takzvané Levanty či Velké Sýrie. Ta kromě samotné Sýrie, jejíž severovýchodní část už mají islamisté pod kontrolou, zahrnuje i Libanon, Izrael s palestinskou autonomií a právě Jordánsko.

Oblast ovládaná Islámským státem na území západního Iráku se přímo dotýká jordánské a saúdskoarabské hranice. Saúdská Arábie už ve čtvrtek údajně z obavy o svou bezpečnost přesunula na hranice s Irákem 30.000 vojáků. Učinila tak poté, co se prý Iráčané z oblasti stáhli. Irácký armádní mluvčí však stažení vojsk popřel.

Jordánsko je spolu s Egyptem jedinou arabskou zemí sousedící s židovským státem, která s ním podepsala úplnou mírovou dohodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám