Hlavní obsah

Hamás nabízí příměří, skončí-li izraelské nálety

– Jeruzalém

Palestinské radikální hnutí Hamás je připraveno vyhlásit příměří s Izraelem, pokud židovský stát ukončí útoky na pásmo Gazy. S odvoláním na nejmenovaný zdroj z palestinského hnutí to oznámila britská BBC. Dohoda by podle ní mohla být uzavřena ještě v pátek.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelské obrněné buldozery u hranic s pásmem Gazy

Článek

Počet raket vypálených z pásma Gazy v pátek poklesl, vystřeleno jich bylo podle deníku Times of Izrael jen pět. Jedna skončila ještě na palestinském území, jednu pak zachytil izraelský protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil ji. Během čtvrtka jich bylo vypáleno na dvacet a Izrael na ně odpověděl patnácti leteckými údery. V pátek ale Izrael ze vzduchu nezaútočil.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Kráter ve městě Gaza vytvořený výbuchem izraelské bomby

„Chceme, aby se zmírnilo napětí a byl opět nastolen klid,” uvedl mluvčí izraelské armády Peter Lerner. Zvýšení počtu vojáků u pásma Gazy označil za obranný krok.

Klid zbraní údajně dojednali představitelé egyptských zpravodajských služeb, kteří se na podobných vyjednáváních podíleli již v minulosti. V regionu opět zavládlo napětí po únosu a vraždě tří izraelských studentů a následném zabití arabského hocha. [celá zpráva]

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Palestinci házejí v Jeruzalému kameny na izraelské síly

Pohřeb Palestince odložen

Izrael dál pokračuje na západním břehu Jordánu v pátrání po únoscích a vrazích tří izraelských mladíků. Hledá ale také vraha palestinského chlapce zabitého později.

V Jeruzalémě se měl již ve čtvrtek uskutečnit pohřeb sedmnáctiletého Palestince Muhammada abú Chudajra, který byl podle všeho unesen a zabit o den dříve.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Izraelský pohraničník

Smuteční ceremoniál musel být ale odložen, protože místní úřady dosud rodině nevydaly chlapcovo tělo, u kterého se provádí pitva. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám