Hlavní obsah

Islámský stát získal kontrolu nad největším ropným polem v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Ve stínu bojů v Iráku zůstává postup Islámského státu (dříve ISIL) v sousední Sýrii. Ve čtvrtek tam získali kontrolu nad největším místním ropným polem, které se nachází nedaleko hranic s Irákem. S odvoláním na aktivisty z exilové organizace SOHR o tom ve čtvrtek informovala agentura AP.

Foto: Reuters

Sunnitští radikálové v ukořistěných obrněncích

Článek

Radikálové dosáhli v posledních dnech na hranicích mezi oběma zeměmi i v samotné Sýrii významných územních zisků.

Nyní sahá oblast pod kontrolou Islámského státu od tureckých hranic u města Báb až k iráckému pohraničnímu městu Albu Kamal, které získali po bojích se soupeřícími vzbouřeneckými skupinami. Oblast má na délku 400 kilometrů. Na Al-Káidu napojená fronta An-Nusra byla vyhnána z údolí řeky Eufrat i ropné provincie Dajr az-Zaur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bez boje

Tam také leží ropné pole Al-Umar, které dosud kontrolovala An-Nusra. Podle některých údajů ho přenechala Islámskému státu bez jediného výstřelu.

Pole změnilo během posledních několika let majitele několikrát. Povstalecké skupiny bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada ho získaly v bojích s vládními jednotkami loni v listopadu.

Do roku 2011 Sýrie těžila v oblastech na severovýchodě asi 400 000 barelů ropy denně. Využívala ji hlavně k domácí spotřebě. Ztráta ropného pole Al-Umar pro vládu znamená velkou finanční zátěž, protože tak země musí veškeré ropné produkty dovážet.

Islámský stát se snaží fungovat jako skutečný stát, vybírá daně a provozuje podniky včetně cementárny, rafinérie a těžních věží.

Propuštění turečtí řidiči

Radikálové Islámského státu propustili 32 tureckých řidičů kamiónů, které zajali 9. června na severu Iráku. Podle tureckého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua se muži už nacházejí na konzulátu v kurdském Irbílu a do Ankary údajně dorazí leteckým speciálem ještě ve čtvrtek večer.

Zajetí tureckých občanů v Iráku vyvolalo kritiku vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Veřejnost žádala vysvětlení, proč kabinet nebezpečí neodhadl dříve a obyvatele včas nevaroval a neevakuoval.

V zajetí zůstává 49 pracovníků tureckého konzulátu v iráckém Mosulu, mezi kterými byli příslušníci vojenských speciálních jednotek, ale i diplomaté a děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám