Hlavní obsah

Suchoje by mohli v Iráku pilotovat Rusové

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitevníky Suchoj Su-25 mohou nad Irákem pilotovat i Rusové, uvedl v úterý web The Daily Beast s odvoláním na informace z diplomatických zdrojů. Podle nich ruský prezident Vladimir Putin neposkytl Iráku jen letadla, ale také piloty, kteří by s nimi létali. Ruský velvyslanec v Iráku to ale popřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Bagdádu přiletělo pět ruských stíhaček. Irák je nasadí do boje proti islamistůmVideo: Reuters

 
Článek

Když v pondělí ruské televize oznámily, že do Iráku dorazilo prvních pět z dvanácti bitevníků Suchoj Su-25, zmínily, že Moskva vyslala i poradce, kteří zacvičí irácké piloty.

Velitel iráckých vzdušných sil Anvar Hama Amin řekl listu The New York Times, že stroje budou nasazeny během několika dní poté, co ruští instruktoři opustí Irák. Podle něj je v Iráku hodně pilotů, kteří mají dlouhodobé zkušeností s řízením Suchojů Su-25.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tento typ byl intenzivně využíván v osmdesátých letech během irácko-íránské války. Od roku 2003, kdy padl Saddám Husajn, je však už irácké letectvo nikdy nepoužilo. Piloti, kteří s nimi kdysi létali, zestárli a hlavně jim budou chybět rutinní návyky, které těžko získají během několika dní.

Foto: Reuters

Dvoumístný Suchoj Su-25 na bagdádské základně Mutanna

Rusko ani Irák ale neuvedly, jak Irák rychle získá vycvičené piloty, aby je mohl nasadit za pár dní.

The Daily Beast s odvoláním na diplomatické zdroje uvádí, že kvůli nedostatku adekvátně vycvičených iráckých pilotů budou se stroji létat ruští piloti. Více nepíše, nelze ale vyloučit, že si Irák najme piloty z bývalých postsovětských zemí, kteří mají s letadlem zkušenosti.

Může jít například o Bělorusy, protože Bělorusko má tento bitevník stále ve výzbroji a stroje dodané Ruskem údajně měly pocházet z opraven v Bělorusku, i když stopy opotřebení tomu nenasvědčují.

Foto: Reuters

Suchoj Su-25 přistává na bagdádské základně Mutanna. Na spodních plochách je vidět, že byl značně používán a nebyl přestříkán.

Ve výzbroji má tento typ i Severní Korea. Její piloti se údajně účastnili i bojů v Sýrii na straně syrských vládních vojsk. KLDR Sýrii pomáhala s řadou vojenských programů. Nelze vyloučit, že by se Severokorejci mohli objevit i na iráckém nebi.

Foto: Reuters

Spárka Su-25 na bagdádském letišti

V každém případě Rusko s urychlenou dodávkou získalo značné body. Stroje dodalo okamžitě, zatímco první americké F-16 z 36kusové dodávky mají přicházet až od srpna. Irák kvůli výcviku pilotů zvažoval nákup českých strojů L-159 Alca.

USA rozhodně neplánují vyslat do Iráku své piloty a vyloučily i nasazení svých letadel proti sunnitským radikálům z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL).

Foto: Reuters

Tři Suchoje Su-25 zvané Hrábě za letu nad Bagdádem

Článek v časopisu The Time, který zmiňoval dodávku suchojů, vyšel pod jedovatým titulkem „Když jsou subsoniky rychlejší než supersoniky”.

Dodávka byla označována za okamžitou ruskou reakci na postup ISIL, i když ruská agentura ITAR-TASS tvrdila, že šlo jen o uspíšené splnění starší objednávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám