Hlavní obsah

Turecko se brání vzniku nezávislého Kurdistánu

Ankara

Turecko nesouhlasí s vyhlášením samostatného kurdského státu na území severního Iráku, uvedla agentura Reuters s odvoláním na turecké představitele. Ankara požaduje vznik jednotné irácké vlády, která by byla schopná čelit sunnitským radikálům.

Foto: Reuters

Členové kurdských bezpečnostních sil při výcviku

Článek

Kurdskou nezávislost na Bagdádu nepodpoříme, uvedl na dotaz Reuters turecký vládní činitel. „Nejsme pro žádnou formu nezávislosti, která by mohla poškodit (iráckou) jednotu. O tom není třeba diskutovat. Turecko podporuje teritoriální celistvost a politickou jednotu Iráku,” konstatoval turecký představitel, který si nepřál být jmenován. Zároveň dodal, že Ankara podporuje vytvoření jednotné, konsenzuální vlády, která by byla schopná reprezentovat zájmy všech Iráčanů.

Uvedl to poté, co prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání oznámil, že plánuje v příštích měsících referendum k vyhlášení nezávislosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Turecko v kleštích

Turecko se nyní ocitlo ve složité situaci. Podporovalo sunnitské vzbouřence v Sýrii, ale nástup islámských radikálů ho ohrožuje. V průběhu posledních několika týdnů se objevily spekulace o tom, že chabé diplomatické vztahy Ankary s šíitskou centrální vládou iráckého premiéra Núrího Málikího by mohly vést k turecké podpoře odtržení kurdské oblasti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Sobotní komentář mluvčího turecké vládnoucí strany AKP Hüseyina Çelika dokonce naznačoval, že by Ankara tolerovala kurdskou nezávislost, pokud by se Irák rozpadl: „Pokud dojde k rozdělení Iráku, což je nevyhnutelné, jsou to naši bratři. Situace v Iráku bohužel není příliš dobrá a zdá se, že k jeho rozdělení dojde.”

Ankara se v minulosti stavěla velmi chladně k pokusům iráckých Kurdů o získání větší míry autonomie. Bojí se, že by tento krok mohl podpořit separatistické tendence Kurdů na tureckém území. Povstalecké boje tureckých Kurdů trvaly několik desetiletí a v jejich průběhu zemřelo kolem 40 000 lidí. Konflikt ukončila až mírová jednání minulý rok.

V letošním roce Turecko vůbec poprvé umožnilo iráckým Kurdům exportovat ropu do jednoho z tureckých přístavů. První dodávky kurdské ropy pak směřovaly do Izraele. Tamní premiér Benjamin Netanjahu v neděli vyjádřil podporu kurdské státnosti, přestože se tím dostal do rozporu s vládou USA, která upřednostňuje iráckou jednotu. Podle Netanjahuja něj vyhlášení samostatného Kurdistánu nutnou odpovědí na postup ISIL, který v Iráku a Sýrii vyhlásil chalífát. [celá zpráva]

Kurdové se brání radikálům

Letos v květnu kurdští pešmergové neumožnili islámským radikálům obsadit města v kurských autonomních oblastech. Kurdové pak využili situace a ovládli Kirkúk, který leží mimo oblast tří kurdských provincií. Ten načas okupovali sunnitští radikálové, ale pešmergům nedokázali vzdorovat.[celá zpráva]

Město, které leží na rozsáhlých ropných nalezištích, považuje kurdská menšina za metropoli svých předků. Zásoby ropy by přitom mohly podpořit existenci samostatného kurdského státu.

Iráčtí Kurdové zatím váhali s vyhlášením samostatnosti ve strachu z reakce Turecka, ale také Íránu, kde též Kurdové žijí.

Turecko v posledních letech usilovalo o udržování hlubších diplomatických kontaktů s iráckými Kurdy a o vybudování partnerství v oblasti průzkumu a těžby ropných polí v iráckém Kurdistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám