Hlavní obsah

Irák se štěpí, Kurdové chystají referendum o osamostatnění

• Aktualizováno
Novinky, rei

Kurdská autonomní oblast na severovýchodě Iráku chce nezávislost. Prezident Kurdistánu Masúd Barzání plánuje v příštích měsících uspořádání referenda k této otázce. Řekl to v rozhovoru pro stanici BBC. Irák je podle něj už teď fakticky rozštěpen.

Foto: Brendan Smialowski/Pool , Reuters

Prezident Kurdské autonomní oblasti Masúd Barzání

Článek

Kurdské vedení je v důsledku ovládnutí severu a západu Iráku sunnitskými radikály také pro vznik autonomního sunnitského regionu, jak před časem prohlásil kurdský premiér Ničirvan Barzání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle hlavy kurdské oblasti Masúda Barzáního podporují Kurdové politické řešení krize, ale samostatnost považují za své přirozené právo. „Všechno, co se nedávno stalo, ukazuje, že dosažení nezávislosti je právem Kurdistánu. Od teď nebudeme zakrývat, že je to naším cílem. Irák už je fakticky rozdělen. Máme v této tragické situaci setrvávat?“ řekl.

Kurdové mají dobře vyzbrojenou a disciplinovanou armádu, která po útěku irácké armády před sunnitskými radikály z organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL) zabrala dříve sporná území včetně okolí Kirkúku, bohatého na ropu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kurdskou nezávislost podporuje izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj je to nutná odpověď na postup ISIL, který v Iráku a Sýrii vyhlásil chalífát. [celá zpráva]

Kurdové žijící také na území Turecka, Sýrie a Íránu usilují dlouhodobě o osamostatnění, ale nenacházejí prakticky žádnou podporu. Ani myšlenka na rozdělení Iráku nemá u sousedů ani v USA příznivce.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

V atmosféře obav z dalšího postupu radikálů ISIL na Bagdád se v úterý poprvé od dubnových voleb sešel parlament. Své zasedání záhy do příštího týdne přerušil, když se nepodařilo zvolit předsedu. Ani vládu se stále vítězi voleb - dosavadnímu premiérovi Núrímu Málikímu - nedaří sestavit. Kromě toho, že nemá partnery do koalice, mu podle arabského serveru Aš-Šark al-Avsat hrozí rebelie ve vlastních šíitských řadách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám