Hlavní obsah

Chalífát znamená vyhlášení války, varuje expert

Londýn
Aktualizováno

Sunnitští vzbouřenci z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) vyhlásili v neděli na územích, která obsadili, chalífát nazvaný Islámský stát. Podle experta osloveného listem The Guardian to zvyšuje hrozbu z jejich strany. Současně to také znamená oslabení Al-Káidy, která zůstává stát stranou aktuálního dění.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s vlajkou ISIL v syrské Rakce

Článek

Profesor Mezinárodního centra pro studia radikalismu na londýnské Královské koleji Peter Neumann varoval, že vyhlášení chalífátu znamená další růst hrozby ze strany sunnitských radikálů.

„Legalita všech emirátů, skupin, států a organizaci se stává nulovou s tím, jak se rozšiřuje chalífova autorita a do jejich oblastí přicházejí jeho vojska,“ řekl v neděli mluvčí ISIL abú Muhammad Adnání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to vyhlášení války, nejen války proti Západu a všem zemím, které bojují s ISIL, ale také, což je důležitější, Al-Káidě. ISIL se nyní vidí jako legitimní vůdce a očekává, že se za něj všichni zařadí,“ řekl Neumann.

„Pro ideologické bojovníky džihádu je chalífát konečným cílem a ISIL je v jejich očích blíže k realizaci této vize než kdokoli jiný,“ dodal Neumann. Také zdůrazňuje, že záleží i na samotné A-Káidě: „Může to být konec Al-Káidy. Záleží to na reakci Al-Káidy.”

Zmiňuje také akceschopnost ISIL a ukazuje, že se cítí silní: „Od chvíle, kdy dobyli Mosul, neztráceli čas. Naopak získali další území a viděli, jak bojovníci džihádu z dalších skupin přísahali věrnost ISIL. Určitě si myslí, že jejich sen o vytvoření chalífátu se nakonec uskutečňuje a jde to mnohem rychleji a dramatičtěji, než všichni očekávali.“

 Irácká vláda vyjádřila obavy

„Toto prohlášení je vzkazem Islámského státu nejen Iráku nebo Sýrii, ale celému regionu a světu. Jde o vzkaz, že se Islámský stát stává hrozbou pro všechny země," uvedl  irácký armádní mluvčí Kásim Atta. „Doufám, že si to všechny státy uvědomí a změní své postoje,” dodal.

USA zatím podmiňují svou podporu Bagdádu restrukturalizací vlády, kde by měli být zastoupeni všechny složky irácké společnosti, tedy sunnité, Kurdové i šíité. Washington odmítá pomáhat jen většinovým šíitům. Zbraně zatím poskytl pouze Írán a Rusko, které poslalo bitevní suchoje. [celá zpráva]

Vyhlášení chalífátu

„Šúra (rada) Islámského státu se sešla a probrala toto téma. Rozhodla se vyhlásit vznik islámského chalífátu a vybrat chalífu pro stát muslimů. Svatý bojovník šajch Bagdádí byl ustanoven chalífou muslimů,” citovala AFP mluvčího ISIL Adnáního. O Bagdádím řekl: „Je to imám a chalífa všech muslimů. Je povinností všech muslimů mu slíbit věrnost a podporovat jej.“

Foto: Reuters

Vůdce ISIL Abú Bakr Bagdádí

Podle Adnáního platí řád chalífátu na všech dobytých územích táhnoucích se od syrské provincie Halab po iráckou provincii Dijála. Současně dodal, že nadále se bude používat jen zkrácený název Islámský stát a přídomek v Iráku a v Levantě zmizí.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Poslední chalífát, osmanský, zrušil v březnu 1924 turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk. O vyhlášení chalífátu usilovalo opakovaně několik islámských vůdců. Tyto tendence zesílily poté, co při arabském jaru byli svrženi autoritativní vůdci v mnoha arabských zemích a ve volbách se dostali do parlamentu i vlády islamisté, většinou spojení s Muslimským bratrstvem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám