Hlavní obsah

Iráčtí povstalci útočí na letiště, chtějí ochromit irácké letectvo

Bagdád

Bojovníci z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) se od středy pokoušejí dobýt největší iráckou leteckou základnu v zemi Balád. Na ní jsou nové bitevní vrtulníky Mil Mi-35 i transportní helikoptéry Mi-8 a také stovky vozidel včetně obrněných. Není jasné, zda by ISIL měl piloty pro ukořistěné helikoptéry. Zablokování Baládu by ale bylo strategickou ztrátou, uvádí server Daily Beast.

Foto: ČTK/AP

Zničené irácké humvee u Mosulu

Článek

Ztráta Baládu by ochromila schopnost letectva provádět letecké údery. Irák přitom v prosinci získal z Ruska moderní bitevní vrtulníky Mi-35. Na základně jsou také dislokovány transportní vrtulníky Mi-8.

Jak uvedl technik James Codling, který na základně pracoval v letech 2008 až 2012, USA tam při odchodu ze země zanechaly tisíc vozidel, z nichž některá jsou obrněná. Jsou mezi nimi i humvee nebo pick-upy vyzbrojené těžkými kulomety a protiletadlovými děly.

První z 36 objednaných amerických stíhaček F-16 by měly letos v září dosednout právě v Baládu. Letiště kvůli tomu pomáhali modernizovat američtí experti, kteří byli za dramatických okolností evakuováni vzduchem 13. června. Na Balád už 10. června útočily předsunuté jednotky islámských radikálů střelbou z lehkých zbraní.

Sunnitským povstalcům se od té doby podařilo Balád ze tří stran obklíčit, k čemuž přispělo obsazení města Jatríb. Od středy pak základnu ostřelují z minometů.

Foto: Reuters

Šíitští dobrovolníci odjíždějí do boje s ISIL.

Americká expertka Jessica Lewisová z Institutu pro studium válek odhaduje, že dalšími cíli ISIL jsou právě základny Balád a Tajdží: „Obě základny jsou klíčovými vojenskými posty irácké armády. Neutralizace jednoho nebo obou by znamenala, že ISIL může strategicky přemoci iráckou armádu. To by znamenalo, že ISIL může přemoci to nejlepší z irácké armády, nejen severní jednotky.“ Podle ní by to byla strategická porážka.

Ve čtvrtek ISIL obsadil také tři menší ropná pole Ajdžíl východně od Tikrítu, která produkují 28 tisíc barelů denně. Ropa z nich proudí do Turecka. Místní kmeny se pokoušely vyjednat stažení armády výměnou za možnost pokračovat v těžbě, což by ale znamenalo zisky pro ISIL.

Foto: ČTK/AP

Vypálené irácké humvee

Protiútok v Tikrítu

Irácké síly podnikly ve čtvrtek výsadkovou operaci v Tikrítu a obsadily místní univerzitu, která leží u cesty na Bajdží. Tam je největší rafinérie v zemi, kterou se snaží ISIL ovládnout.

Podle profesora tikrítské univerzity Ahmada Džabura byl jeden ze tří vyslaných vrtulníků zasažen a zřítil se na stadión. Další vysadil vojáky a odletěl, třetí zůstal na místě výsadku. Střechu univerzity obsadili iráčtí snipeři.

Obsazení univerzity potvrdil guvernér provincie Salahuddín Abdulláh Džabárí. Z univerzity se dá kontrolovat i přístupová cesta na obsazenou iráckou základnu u Tikrítu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák převzal kontrolu nad rafinérií v BajdžíVideo: Reuters

V pátek Irák podnikal na Tikrít útoky ze vzduchu. Podle agentury AFP se armáda připravuje na dobytí města pomocí pozemní ofenzívy. Tikrít padl do rukou sunnitských povstalců 11. června. Je to zatím jediný pokus o protiútok irácké armády v oblasti.

Její mluvčí také potvrdil, že jednotku bojující více než týden o největší iráckou ropnou rafinerii Bajdží v pátek posílilo 200 mužů. Jejich počet se tak ztrojnásobil.

Írán posílá pomoc a podniká průzkumné lety

Írán už vyslal do sousední země své poradce i příslušníky revolučních gard, aby pomohli irácké vládě se strategií v boji s ISIL. Podle listu The New York Times posílá i velké množství výzbroje a výstroje.

Íránská nákladní letadla létají dvakrát denně do Bagdádu a přivážejí pokaždé 70 tun munice a lehkých zbraní.

Foto: Reuters

Výcvik šíitských dobrovolníků v Nadžáfu

Zdroj potvrdil televizi Fox News, že nad Irákem již působí íránská bezpilotní letadla. Létají tam i americké drony, které podnikají denně 30 až 35 letů.

USA i Írán tak společně podporují iráckou vládu proti ISIL, což ale může do budoucna představovat problém. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že řešení irácké krize by nemělo zahrnovat milice „nebo vražedný Asadův režim“.

Írán ale kromě armády zřejmě podporuje i šíitské milice a možná i nově ustavenou Mahdího armádu. Její duchovní vůdce Muktada Sadr se už vyjádřil proti americké pomoci.

Oběti a popravení

Irácký konflikt si zatím vyžádal asi 1100 obětí. Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) při masových popravách povraždil 160 až 190 lidí, uvedla organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Podle ní popravovali po ovládnutí severoiráckého Tikrítu mezi 11. a 13. červnem.

HRW čísla odhaduje na základě analýzy satelitních snímků a fotografií zveřejněných samotnými ozbrojenci. Pravost snímků, ze kterých analýza vycházela, potvrdila irácká armáda.

Podle jejího mluvčího tvořili velkou část popravených zajatí členové vládního vojska. Sami příslušníci ISIL připojili k propagandistickým fotografiím popisky, které tvrdí, že zastřelili „stovky“ lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám