Hlavní obsah

Islámští radikálové v Iráku hrozí útoky na Američany

– Bagdád

Stoupenci Islámského státu v Iráku a v Levantě pohrozili útoky na Američany, pokud se Spojené státy rozhodnou k leteckým útokům v Iráku. Na internetu ve středu podle agentury Reuters spustili kampaň, která má USA od tohoto plánu odradit.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě u Mosulu

Článek

Sympatizanti ISIL se k ní mají masivně připojit vlastními příspěvky na sociálních sítích v pátek. „Má to být vyjádření postoje všech sunnitů světa k Američanům. Je to hrozba každému Američanovi pro případ, že Amerika zaútočí v Iráku,” sděluje se v jednom odkazu.

Další uživatel internetu připomenul: „Jak říkával náš hrdinsky zemřelý (vůdce Al-Káidy) Usáma bin Ládin, o zabíjení Američanů se nepotřebujete s nikým radit”.

„Americká intervence do záležitostí ISIL znamená, že jakýkoli americký bezvěrec bude legitimním cílem bojovníků svaté války kdekoli na světě,” napsal další.

ISIL plánuje útoky na Američany

Analytici z Kongresové výzkumné služby (CRS) už ve své zprávě minulý týden varovali, že šéf ISIL abú Bakr Bagdádí má zájem útočit na USA. „Několik vedoucích představitelů amerických zpravodajských služeb uvedlo, že ISIL vede výcvikové tábory v Iráku a v Sýrii, mají zájem zaútočit na Spojené státy a rekrutují a cvičí k tomu jednotlivce,“ citoval ze zprávy list Washington Times.

Bagdádí už dříve hrozil útoky na USA: „Víte, vy obránci kříže, válka v zastoupení vám nepomůže ani v Levantě, ani v Iráku. Brzy budete s Božím požehnáním v přímém střetu.“

Podle agentury Reuters zahájili ve středu bojovníci Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) útok na jednu z největších iráckých leteckých základen. Spolu s místními sunnitskými kmeny bojuje s vojáky v Jatribu asi 90 kilometrů severně od Bagdádu.

Podle svědků oddíly radikálů obklíčily nedalekou leteckou základnu, jíž Američané v době invaze v letech 2003 až 2011 říkali Camp Anaconda.

Málikí odmítl vládu národní jednoty 

Irácký premiér Núrí Málikí ve středu vyloučil svou rezignaci a sestavení vlády národní fronty k boji proti islámským radikálům. Podle něj je výzva k sestavení národní nouzové vlády protiústavní a odporuje politickému procesu.

Tento týden s Málikím hovořil v Bagdádu americký ministr zahraniční John Kerry a naléhal na to, aby sestavil co nejdřív koalici a zahrnul do ní zástupce všech náboženských a etnických skupin. Irácký premiér údajně slíbil, že nová vláda bude sestavena do 1. července, kdy se podle plánu sejde nový parlament vzešlý z voleb z 30. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám