Hlavní obsah

Radikálové hlásí dobytí největší ropné rafinérie v Iráku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Sunnitští radikálové, kteří na území Iráku a Sýrie usilují o vytvoření islámského chalífátu podle rigidního výkladu práva šaría, oznámili dobytí největší irácké ropné rafinérie. Informoval o tom v úterý server BBC. Irácká vláda ale ztrátu rafinérie popřela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák zveřejnil záběry z náletů na rafinérii v BajdžíVideo: Reuters

 
Článek

Zařízení v Bajdží na severu země obléhali vzbouřenci posledních deset dnů, přičemž občasně oznamovali, že už ho mají pod kontrolou. Už dříve v něm byl omezen a zastaven provoz a evakuovali z něj zahraniční pracovníky.

Rafinérie je největší v Iráku a její výroba tvoří třetinu celkové irácké produkce. Vláda minulý týden oznámila, že výpadek bude muset nahradit dovozem. Turecký ministr energetiky už ohlásil, že Irák požádal Turecko o dodávky benzinu.

Podle mluvčího ISIL bude nyní podnik v Bajdží předán do správy místním kmenům. Irácké ministerstvo zahraničí však zprávu o dobytí rafinérie popřelo. Podle televize Al-Džazíra radikálové nabídli vojákům střežícím objekt volný odchod, když se vzdají.

Jordánská armáda v pohotovosti

Povstalecké jednotky vedené ISIL kontrolují rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku včetně druhého největšího města Mosulu. S výhledem úderu proti metropoli Bagdádu v současnosti kromě jiného útočí u důležité přehrady na Eufratu u města Hadísa.

Foto: Thaier al-Sudani/Files, Reuters

Ropná rafinérie severně od Bajdží

V moci vzbouřenců jsou i hraniční přechody do Sýrie a jediný přechod do Jordánska. Tamní armáda byla uvedena do pohotovostního stavu a je připravena k odražení „jakýchkoliv bezpečnostních hrozeb“ podél 180 kilometrů dlouhé hranice, uvedl server BBC.

USA slíbily podporu

Iráckým silám slíbil podporu také americký ministr zahraničí při své pondělní návštěvě. Uvedl, že podpora bude intenzivní a trvalá. USA už dříve oznámily vyslání 300 armádních specialistů do Iráku. Podle Kerryho budou příští dny a týdny rozhodující.

Šéf americké diplomacie také apeloval na rychlé utvoření vládní koalice. Dubnové volby vyhrála strana dosavadního šíitského premiéra Núrího Málikího, který ale marně hledá koaliční partnery. Kerry v úterý přicestoval do Kurdistánu. V Irbílu chce místní představitele přesvědčit, aby do koaliční vlády vstoupili.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Podle nejvyššího íránského duchovního ajatolláha Alího Chameneího Washington usiluje o „nadvládu nad Irákem, jemuž by vládly jeho loutky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám