Hlavní obsah

Úspěchy radikálů v Iráku spojují rozhádané mudžáhidy z Al-Káidy

Rychlý postup radikálů Islámského státu v Iráku a Levantě pomáhá sjednotit rozkmotřené pobočky Al-Káidy, varuje v komentáři na webu WND bývalý bezpečnostní analytik amerického ministerstva obrany Michal Maloof. Radikálové nově ovládají tři města v irácké provincii Anbár a dva důležité hraniční přechody. Pod kontrolou mají i jeden z hraničních přechodů Kajm, který leží na strategické zásobovací trase.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové obsadili další města v IrákuVideo: Reuters

 
Článek

Ještě na přelomu roku sváděli v Sýrii radikálové ISIL tvrdé boje s islamisty z Fronty an-Nusrá, která je oficiálním zástupcem Al-Káidy v Sýrii. Šéf Al-Káidy Ajmán Zavrahrí dokonce řekl, že ISIL Al-Káidu v Sýrii nezastupuje, a exkomunikoval ISIL.

Členové Fronty an-Nusrá a libanonských sunnitských radikálních Brigád Abudlláha Azzáma blahopřáli ISIL k úspěchu v Iráku. „Úspěchy ISIL jsou zdrojem naší hrdosti a důstojnosti, ačkoliv s nimi v mnoha věcech nesouhlasíme,“ řekl člen Brigád novinám Al-Achbár. Podobné názory má i mnoho členů Fronty an-Nusrá.

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Snaha ISIL vytvořit chalífát postavený na striktní interpretaci práva šaría otupila rozpory, i když většina ostatních radikálních sunnitských organizací stejně jako Ajmán Zavahrí odmítá přílišnou brutalitu členů ISIL.

Hrozí spojení ISIL a Al-Káidy

Bezpečnostní analytik Maloof dokonce spekuluje, že by se nakonec novou tváří Al-Káidy mohl stát právě šéf ISIL abú Bakr Bagdádí. Nelze ovšem vyloučit, že ISIL a Al-Káida nakonec splynou.

Maloof varuje, že úspěch ISIL v Iráku by mohl vést k rozšíření konfliktu do dalších zemí, zejména do Jordánska, to je islámským radikálům pro svou umírněnost trnem v oku, a do Libanonu, kterým zmítala občanská, nábožensky motivovaná válka od sedmdesátých do devadesátých let.

Obavy mají zejména libanonští šíité. S tím, jak ISIL získává města u tureckých hranic, rostou i obavy Turecka. To dosud nechávalo otevřené hranice pro lidi toužící bojovat proti syrské vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám