Hlavní obsah

Irák ztrácí kontrolu nad severozápadní hranicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Sunnitští radikálové v Iráku dobyli o víkendu několik důležitých hraničních přechodů na syrské a jordánské hranici. Navíc kontrolují město Tal Afar, čímž si pojistili nadvládu nad druhým největším iráckým městem Mosul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové z ISIL hlídkují v ulicích MosuluVideo: Reuters

 
Článek

Vláda neovládá dva klíčové přechody do Sýrie a jeden do Jordánska. Radikálové z Organizace Islámský stát v Iráku a v Letvantě (ISIL) tak mají volné spojení s oblastmi v Sýrii, které ovládají, a mají k dispozici zásobovací trasy. Armáda navíc ztratila letiště v Tal Afaru, jež plánovala využít k ofenzivě proti Mosulu, který padl před dvěma týdny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Boje ovšem pokračují nejen severně a západně od hlavního města Bagdádu, kde se radikálové rovněž snaží o ovládnutí přehrady na Eufratu u Hadísy, ale také na jihu. U Hílly neznámí útočníci v pondělí postříleli 70 vězňů obviněných z terorismu. Jak informoval server BBC, vězně převáželi z bezpečnostních důvodů. Motivy útoku ale nejsou zcela jasné.

Foto: Stringer, Reuters

Irácká armáda u Udajmu v provincii Dijála

Podobný případ se udál minulý týden severně od Bagdádu. Tehdy za nejasných okolností a údajně během útoku vzbouřenců z ISIL zemřelo 44 vězňů.

Při pondělním incidentu bylo také několik policistů zraněno. Šest útočníků padlo.

Foto: Brendan Smialowski/Pool, Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí s ministrem zahraničních věcí USA Johnem Kerrym v Bagdádu

Iráckému premiérovi Núrímu Málikímu se ve vyhrocené atmosféře stále nedaří sestavit vládní koalici po dubnových volbách. V pondělí přijal amerického ministra zahraničních věcí Johna Kerryho, který do Bagdádu zavítal bez předchozího ohlášení. Podle stanice CNN chce Kerry Málikího přesvědčit, aby složení vlády urychlil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda bojuje s radikály v BákuběVideo: Reuters

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Reklama

Související články

USA vyšlou do Iráku 300 vojenských poradců

USA vyšlou do Iráku až 300 vojenských poradců, kteří podpoří Iráčany v boji proti sunnitským džihádistům z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL)....

Výběr článků

Načítám