Hlavní obsah

Islámští radikálové ovládli čtvrtmiliónové město na syrsko-irácké hranici

– Bagdád • Aktualizováno

Sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL) ovládli v noci na sobotu čtvrtmiliónové město Kajm na irácko-syrské hranici. Vojáci z pohraničního postu u Kajmu podle agentury Reuters opustili stanoviště po tvrdém pátečním útoku, který si vyžádal životy 34 iráckých vojáků. Armáda ale tvrdí, že má přechod stále pod kontrolou. ISIL také dobyl město Ráva na Eufratu, potvrdil jeho starosta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šíitští bojovníci na přehlídce v Bagdádu a BasřeVideo: Reuters

 
Článek

Podle Reuters ke městu přijelo několik set bojovníků ISIL, kteří přečíslili vojáky. „Chtěli jsme vzdorovat a pokračovat v boji s ISIL, ale vláda nám neposlala zálohy, početně nás bylo málo a oni měli více bojovníků,“ uvedl starosta Kajmu Farhán Kubajsi pro New York Times.

ISIL, jehož bojovníci přijeli na terénních automobilech vyzbrojených těžkými zbraněmi, obsadil ve městě vládní budovy a propustil vězně.

Foto: Emad Matti, ČTK/AP

Post iráckých bezpečnostních síl u Kirkúku

„Ti vojáci, kteří padli, byli skuteční hrdinové, čelili stovkám bojovníků ISIL,“ dodal starosta s tím, že padl i velitel brigády ve městě.

Malou část města a samotný hraniční přechod ještě v noci držela armáda, uvedli místní představitelé. Pak ale podle některých informací zbylí vojáci utekli.

Klíčový přechod

Získání hraničního přechodu ve čtvrtmiliónovém Kajmu by poskytlo ISIL značnou strategickou výhodu. Byl by to první hraniční přechod mezi Sýrií a Irákem v rukou mudžáhidů, který by jim umožnil snáze mezi oběma zeměmi přepravovat zásoby a těžkou techniku i bojovníky.  Hranici mezi oběma zeměmi ISIL překračuje běžně, ale mimo přechody a silnice, což představuje značné zdržení.

Foto: Reuters

Satelitní záběr hořící rafinérie v Bajdží

Na syrsko-irácké hranici jsou tři hlavní přechody. Nejsevernější před pár dny obsadili kurdští pešmergové. Třetí Al-Valíd poblíž Kajmu ještě v pátek držela slabá Irácká posádka.

Boj o rafinérii

Bojovníci ISIL pokračují v náporu na rafinérii v Bajdží. „Ztratil jsem tam mnoho svých vojáků, měl jsem mnoho mrtvých a zraněných“ uvedl irácký generál Abdal Kadir, jenž je se svými silami přímo v obklíčené rafinérii. ISIL rafinérii obklíčil, ale nepřiblížil se k ní. Generál ale čeká brzký útok: „Jsme připraveni, čekáme ho každou minutou.“

V Bagdádu v sobotu defilovali šíitští dobrovolníci z Mahdího armády připravení bojovat proti ISIL. Ukázali bojovou techniku včetně aut s raketami. Hlásí se k radikálnímu šíitskému duchovnímu Muktadu Sadrovi, jehož milice bojovaly v době zahraniční invaze proti Američanům.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Bojovníci Mahdího armády na přehlídce s improvizovaným raketometem

Nejvyšší šíitský duchovní v Iráku, ajatolláh Alí Sistání vyzval, aby všechny strany zformovaly novou jednotnou vládu. Dodal, že jeho výzva připojit se k boji proti mudžáhidům se netýká jen šíitů, ale všech Iráčanů.

Foto: Emad Matti, ČTK/AP

Kurdští pešmergové u Tazy jižně od Kirkúku

Agentura AFP informovala také o bojích v provincii Kirkúk. Proti sobě tam stanuly dvě skupiny sunnitských radikálů. Podle svědků se bojovníci organizace Nakšabandí postavili proti ISIL kvůli sporu o cisterny s ropou. Další svědci tvrdí, že se lidé z Nakšabandí odmítají podřídit ISIL. V boji přišlo o život 17 lidí a AFP připomíná, že šlo zřejmě o první větší spor v koalici islamistů postupujících zatím společně Irákem.

ISIL nemá v rukou celou ropnou provincii Kirkúk - větší část drží kurdské milice pešmergů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám