Hlavní obsah

Za armádní puč v Turecku dostal jeho 96letý vůdce doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecký soud odsoudil k doživotí dva poslední žijící vůdce vojenského převratu z roku 1980. Někdejšímu šéfovi vojenské junty Kenanu Evrenovi je přitom 96 let a bývalému veliteli letectva Tahsinu Şahinkaovi jen o sedm let méně. Oba si rozsudek vyslechli na nemocničním lůžku.

Foto: Profimedia.cz

Kenan Evren na fotografii z roku 2010.

Článek

Oba muži se kvůli vysokému věku a zdravotním problémům zasedání osobně neúčastnili, jednání ale sledovali prostřednictvím videokonference z nemocnice. Z nemocničního lůžka předtím obžalovaní rovněž svědčili a odpovídali na otázky soudce.

Trestní stíhání obou někdejších pohlavárů umožnily ústavní dodatky o zrušení jejich doživotní imunity schválené v roce 2011 v referendu. Soud začal o rok později. Podle prokuratury se obžalovaní dopouštěli potlačování politických svobod a nesou vinu na popravách, mučení a mizení lidí.

Evrena v 80. letech mnoho Turků pokládalo za hrdinu, protože vojenský převrat zastavil boje mezi levicovými a pravicovými skupinami. Generála ale také viní z mučení údajných radikálů a zavedení ústavy, která omezila svobody a upevnila roli armády v politice. Evren rovněž na čas rozpustil parlament a politické strany.

Ve dnech po převratu bylo zadrženo na 650 000 lidí a zhruba 230 000 jich bylo posláno před vojenské soudy. Zhruba 300 politických vězňů zemřelo ve vězení, z nich 171 na následky trýznění. Režim popravil 49 lidí včetně sedmnáctiletého Erdala Erena, jehož oběšení kvůli údajnému zabití vojáka otřáslo Tureckem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám